Мирослављево јевађеље пред византолозима света

Најстарији сачувани ћирилични рукопис на старословенском језику - Мирослављево јеванђење,

до краја августа биће изложено у Галерији САНУ, као део велике изложбе „Свет српске рукописне књиге (12 -17. век)”.

Поводом Светског византолошког конгреса и као део програма којим се обележава 175 година од оснивања САНУ, изложбу су шест месеци интензивно припремали историчарка књижевности др Ирена Шпадијер и историчар уметности др Зоран Ракић. Кроз 80 репрезентативних рукописа из домаћих и делом из иностраних колекција, грађани ће до 30. септембра моћи да се упознају са делом богатог српског рукописног наслеђа.

- Такви експонати врло ретко могу да се виде. Они се чувају у библиотекама, и ретко се излажу. Ово је први пут да се код нас организује изложба овог обима и са оволиким бројем експоната и на овако угледном месту - изјавио је Ракић. 

Изложена дела су највећим делом богослужбене књиге, али су значајна због свог књижевног карактера, јер су то дела преводне литературе или оригинална дела српских средњевековних књижевника. Централно место на изложби заузима Мирослављево јеванђеље, као наш најзначајнији споменик и најбогатије украшени споменик ране српске писмености, настао у осмој деценији 12. века за кнеза Мирослава, брата родоначелника српске средњевековне династије Немањића - Стефана Немање.

Ракић је изјавио да ће Мирослављево јеванђеље бити изложено до краја августа, јер одређена правила не дозвољавају да рукопис буде изложен дуже од 10 дана у континуитету.

- Значајно је да се види ова изложба и због тога што се наши људи суочавају са својом традицијом и својим културним наслеђем, а то је можда најважнији циљ ове изложбе - рекао је Ракић.

Изложба је употпуњена и специјалном музичком компонентом, коју је специјално за ову прилику компоновао историчар уметности и композитор Александар Марковић.

Изложбу прати и обиман и богато илустрован студијски каталог.

В. Ђуричић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести