Концерт „Један на један“ у Поклон збирци Рајка Мамузића

Јединствени концерт „Један на један“ за посетиоце сталне поставке Поклон збирке Рајка Мамузића, савршена је прилика да љубитељи уметности открију свој музички профил захваљујући будном оку, мозгу и души професора музике Живана Поповића који ће инспирисан уметничким делима, али првенствено самим посетиоцем, одсвирати две до три композиције прилагођене баш за њега или њу у том тренутку и простору.
е
Фото: Немања Вучетић

Кустос Поклон збирке Јованка Столић каже да је инспирација за јединствени концерт потекла од праксе светских музичких кућа које су у условима пандемије коронавирусом организовале концерт намењен само једној особи, којој су се у потпуности посветили.

- То нас је подстакло да ми, као музејска институција, угостимо музичара младог Живана Поповића, иначе верног пратиоца свих дешавања у Поклон збирци, да понуди музичку подлогу за стручно вођење кроз збирку. Водич у Поклон збирци, Немања Вучетић ће посетиоцима бити на располагању за сва питања у вези са стваралаштвом које се чува у Поклон збирци, као и питања у вези колекционара Рајка Мамузића. Живан Поповић ће покушати да ту особу награди са музичким профилом до којег је дошао на основу посматрања те личности као и њеног одабира дела са сталне поставке - објаснила је кустос Јованка Столић.

Посетиоцима су на располагању дела са сталне поставке, чији су аутори уметници прве послератне генерације попут Миодрага Миће Поповића, Љубице Сокић, Петра Омчикуса, Јована Солдатовића и многих других. То су дела у којима су вршена истраживања у области плошног сликарства, геометризације, експериметисања са средњовековном уметношћу, у области апстракције, енформела, а њихов доживљај покушаће да ухвати на клавијатурама професор музике Живан Поповић, иначе хорски диригент који свира бубњеве у саставу „Јосип А Лисац” и држи музичке радионице за децу у једном приватном вртићу. 

- С обзиром да никада нисам био у прилици да учествујем у сличном догађају, прва реакција на ову идеју је била врло узбуђујућа. Упознат сам са чињеницом да се у свету овај вид спајања слике и звука у виду перформанса практикује, али нисам имао сазнања да полако долази и код нас и то ме изузетно радује - рекао је Живан Поповић који је у неколико наврата одлазио у галерију и детаљно проучавао изложбене слике простора у коме ће свирати. 

- Покушао сам да „уђем” у слику, да је потпуно доживим - визуелно, емотивно, естетски и епохално, у зависности у ком периоду је настала, а затим да кроз одређене музичке стилове - класичну, популарну и филмску музику оживим одређену слику - објаснио је Поповић овај процес додајући да одабир композиција зависи од енергије посетиоца, а потом и од тога крај које слике застане.

- Потрудим се да се осетим енергију саме особе која улази у изложбени простор и тако прилагодим композицију за њу. Врло је битно и како та особа хода кроз простор, да ли ужурбано посматра уметничка дела и испред које слике застане мало дуже. У тим тренуцима одређујем шта ћу свирати. Музика треба да опише слику, а и тренутни емотивно-психолошки доживљај посетиоца - каже Поповић и потврђује да се заиста осети енергија посетилаца.

- Посетилац у тим тренуцима треба да буде природан и да се потпуно препусти доживљају слике и нотама које су му посвећене. Пре него започнем свирање, имам кратку паузу, док утврдим шта би било најпримереније за ту особу и одређену фотографију. Није циљ ни променити музику преласком посетиоца на сваку наредну слику, већ наћи неки заједнички звучни ток које описује више различитих тренутака - сматра Живан Поповић који је јако задовољан реакцијама посетилаца.

- Посетиоци препознају музику и започињу са мном конверзацију о тим композицијама јер сам после сваког свирања рекао шта сам свирао и зашто ме је баш то дело инспирисало у датом тренутку. Желим да чујем њихове утиске, примедбе и сугестије. Све то утиче на мене да следећег пута будем још бољи. Испунио сам своја очекивања, очекујем нову публику, када пандемија то дозволи - сумира своје утиске Живан Поповић, а кустос Јованка Столић додаје да је у протеклом периоду заиста смањен број изложби и посета, поготово страних држављана и деце школског узраста, те су се они окренули виртуелном свету.  

- Пре свега смо искористили овај период за  повећање видљивости Поклон збирке на друштвеним мрежама. Поред редовног обавештавања грађанства о актуелним дешавањима увели смо и неколико нових форми, као што су: кустоске вињете, приче из живота уметника чија се дела чувају у Поклон збирци и приче из живота колекционара Рајка Мамузића. Припремамо виртуелне изложбе, радимо на дигиталној анимацији скулптура из фонда које, такође, презентујемо на друштвеним мрежама - рекла је Јованка Столић још једном позивајући људе да се ипак не устручавају од искуства „уживо” те да се пријаве за концерт „Један на један”.

- Углавном се пријављују млади људи који су радознали и креативни, они који у свему препознају разне могућности и непрекидно упијају информације које покрећу испољавање неке нове креативности. Врло нас је обрадовао тај профил посетилаца, на неки начин и изненадио. У сваком случају дао нам је мотив за организовање нових концерата - рекла је кустос Поклон збирке Рајка Мамузића Јованка Столић. 

Пријаве за концерт „Један на један”

- Љубитељи уметности се могу пријавити на концерт „Један на један” у Поклон збирци Рајка Мамузића преко наше Фејсбук и Инстаграм странице. Планирано је да се у четири термина угости четири до десет особа. Мислимо да  је то оптималан број јер смо само тако у могућности да се у потпуности посветимо посетиоцима. Ово несвакидашње вођење кроз Поклон збирку планирамо да организујемо пар пута годишње, пред празнике: Нову годину, Дан заљубљених, 8. март и слично - рекла је кустос ове институције Јованка Столић.    

Снежана Милановић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести