Мајерхофер: Водимо публику из мрака ка светлости

БЕОГРАД: Београдска филхармонија предвођена младом диригентском звездом Грегоријем Мајерхофером свираће дела Христића, Сибелијуса, Шумана и Бериоа 21. фебруара у Коларцу.
е
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Као солисткиња наступиће виолинисткиња Београдске филхармоније Ксенија Милошевић, које ће уз оркестар извести "Симфонијску фантазију" Стевана Христића.

Млади диригент Грегор Мајерхофер аутентична је личност на светској музичкој сцени. Овај диригент, композитор и пијаниста тренутно је асистент диригента Берлинске филхармоније, а студирао је на америчком Џулијарду код чувеног Алана Гилберта, некадашњег шефа Њујоршке филхармоније.

Мајерхофер је први пут у Београду и за Танјуг каже да је одушевљен Београдском филхармонијом.

"Имам част да припремам концерт с музичарима који свирају са пуно енергије и шире љубав. Такав страствени однос према музици не срећете често по свету. На пробама музичаре занима сваки детаљ дела које припремамо. Стално ме питају да ли ћемо нешто одсвирати на један или други начин. Стварно уживам на пробама", казао је Мајерфофер.

За њега нема дилеме да га многи у свету класичне музике доживљавају као младог диригента, јер има само 33 године, али каже да га то претерано не оптерећује.

"Увек је било младих диригената... није то данас неки тренд. Када разговарам с колегама, сви ми говоре да је изразито дугачак пут до позиције диригента. Тек сам на почетку каријере и очцекују ме многа искушења. Један веома важан диригент, који је недавно прославио 93. рођендан, казао ми је да тек у неколико посладњих година разуме шта значи бити диригент. Сва је прилика да ћу деценије утрошити док у потпуности не будем разумео шта жначи бити диригент", казао је Мајерхофер.

Он напомиње да је репертоар концерта састављао са идејом да оркестар публику води из мрака до светлости.

"Имамо Шуманову увертиру ''Манфред'', која је веома трагична и повезана са идејом смрти. Након тога свирамо ''Тужни валцер'' Јана Сибелијуса и онда меланхолично дело Стевана Христића ''Симфинијска фантазија'' које на занимљив начин пуно наде. Преограм завршава ''Интерпретација'' Лучана Бериоа која ће послати публику кући са одличном енергијом", казао је Мајерхофер.

Његов композиторски опус посебно обележава посвећеност екологији, као што је "Концерт за инсекте и оркестар".

Где год може путује возом и залаже се за заштиту природне средине.

"За све нас је јако важна борба за успоравање ефеката глобалног загревања. Наша деца треба да наследе макар приближно сличне услове за живот на планети. Од наизглед важнијих питања у свету ретко се спомиње нестајање животињских врста. Избегавам путовање авионом јер је авио индустрија у свету велики еколошки проблем", казао је Мајерхофер.

Додао је да уметност може да помогне људима да схвате значај очувања природне средине.

Ксенија Милошевић је чланица оркестра више од 20 година и са својим колегама на Коларцу ће свирати ретко извођено дело Стевана Христића, једног од оснивача и првог шефа диригента Београдске филхармоније, који је својом свеукупном делатношћу дао огроман допринос развоју српске музике у првој половини 20. века.

Милошевићева за Тањуг каже да је привилегија за сваког члана Београдске филхармоније да буде солиста оркестра.

"Преко две деценије сам у оркестру и он за мене представља другу кућу. Трудимо се да припремимо концерт са диригентом који је срдачан и пун идеја. Христићево дело се слабо изводи, па сам срећна што нешто ново можемо да понудимо публици", казала је Ксенија Милошевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести