Тродневна свирка на 22. Кањишком џез фестивалу 

КАЊИЖА: Традиционални међународни “Кањишки џез фестивал”, који се у Кањижи приређује 22. пут, почиње вечерас и трајаће до суботе, 16.септембра.
dzez
Фото: Youtube Printscreen

Уметнички директор фестивала Дејан Вујиновић сматра да ће упркос околностима под којима се фестивал одржава, са жељом да се очува фестивалски пламен у животу, тродневним програмом на кањишкој сцени љубитељима музике омогућити да уживају у пет врло специфичних и различитих музичких продукција које ће извести уметници из чак осам земаља.

Поклоници фестивала већ добро знају, а није на одмет поновити, да су бине кањишког џез фестивала још од његових почетака место сусрета музичких корена и савремене импровизације, а последњих година и место за презентацију слободних уметничких форми, музичких експеримената, фузија и иновација. Тако и овогодишњи програм жанровски покрива поља која се дотичу фри-џеза, савремене импровизоване музике, чак и музичког хипер-спектрализма, указује Вујиновић. 

Отварање фестивала је заказано за вечерас од 20 сати у атељеу кањишке сликарке Лауре Пеић Сагмеистер, где ће се у једночасовном програму публици представити мађарски сакосфониста Акош Селевењи и бубњар и виолиста Арон Портелеки.

Место и повод за овај концерт нису ни мало случајни: Лаура и Акош се познају годинама, а од када је он постао макар и само повремени становник Кањиже, кују се планови да звук његовог саксофона оплемени Лаурин атеље.

Последњих неколико година, које се поклапају са његовим повратком из Француске где је живео преко две деценије, Селевењи учестало сарађује са Портелекијем на различитим пројектима.

Сутра, другог фестивалског дана фестивал се сели у Дом уметности, своју стару и препознатљиву локацију, где ће публика на малој бини од 20,30 сати имати прилике да чује словеначки дуо који чине Ана Кравања (виолина, вокал) и Ина Пунтар (вокал).

Од 21.30 сати на великој сцени наступа дуго очекивани амерички трио кога чине саксофониста Џон Дајкман, контрабасиста Вилијем Паркер и непревазиђени бубњар Хемид Дрејк.

Дајкман је припадник млађе генерације америчких уметника, који је годинама живео и радио у Каиру, Будимпешти и Паризу, а од 2008. одабрао је Амстердам као своју сталну резиденцију.

Његову специифичну технику и виртуозност музицирања препознали су многи музичари са којима је сарађивао, а свакако да круну његове досадашње каријере чини сарадња са вероватно најбољом фри-џез ритам секцијом протеклих деценија, коју чине управо Паркер и Дрејк.

Фото: Ilustracija

Док је Паркер припадник њујоршке сцене, контрабасиста који иза себе има преко 40 година на светским бинама, више од 150 снимљених албума и сарадњу са великанима попут Сесила Тејлора, за Дрејка се може рећи да је изданак велике чикашке школе и спада у ред најтраженијих џез бубњара данашњице, а сасвим сигурно и у сам врх светског џеза свих времена.

Трио Дајкман-Паркер-Дрејк има иза себе два снимљена албума.

Суботње вече доноси две премијерне продукције. На малој бини од 20.30 сати наступа дуо бечког челисте и експерименталног уметника Арнолда НОИД Хаберла и новосадске пијанисткиње Марине Џукљев.

Овогодишњи фестивал затвара интернационални ансамбл Хајперион румунског композитора и диригента Јанку Думитрескуа, који спада у ред најпознатијих композитора савремене импровизоване музике.

Његов оркестар тренутно окупља 14 уметника из шест земаља, а на актуелној турнеји којом промовишу свој путујући фестивал Spectrum XXI, наступају у Букурешту, Кракову, Варшави, Кањижи и на крају у Београду.

За вечерашње отварање фестивала за концерт дуа Селевењи-Портелеки улаз је слободан, а за 15. и 16. септембра дневна улазница стаје 200 динара.

Покровитељи овогодишњег фестивала су Општина Кањижа, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, Сосијете Женерал банка, Аустријски културни форум и Инфостуд група, уз неколицину продукцијских партнера из Кањиже и Суботице.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести