Винилно реиздање албума „Симић квартета”

Упркос свеопштој суморној и депресивној атмосфери, крај осамдесетих и деведесете године остаће упамћени по процвату новосадске рок сцене, са појавом бројних нових бендова, који су својом музиком и оригиналношћу увелико превазишли локалне оквире, стичући озбиљну и заслужену репутацију на ширим југословенским просторима.
4
Фото: pixabay.com

У том генерацијски разнородном и стилски врло шароликом мноштву значајних група од “Луне”, “Ла страде”, “Лабораторије звука”, “Пекиншке патке”, “Обојеног програма” до “Лав хантерса” и “Атеист репа”, посебно место припада групи “Симић квартет”, која је својим песмама освојила публику, наилазећи такође на похвале критичара.

А “Симић квартет” је по много чему био необичан бенд, чији почеци сежу од половине осамдесетих, када су тројица другова из школских клупа, Душан Шевић, Ненад Теофанов и Стеван Лозић, почели заједно да свирају, а нешто касније и да компонују. Премда је то у почетку деловало тек као необавезни средњошколски хоби, испоставило се да је ствар ипак мало озбиљнија, тако да су песме које су настајале на њиховим пробама заинтересовале и шири аудиторијум. Од првобитне фасцинације џезом, чланови бенда су се у својим песмама временом све више окретали некој сопственој верзији мелодичног рока, у којој су се складно прожимале реминисценције џеза, маштовити инструментални аранжмани и вишегласно певање.

Њихове нумере, са текстовима на енглеском језику (уз текстове које су сами писали, чланови бенда компоновали су и музику на стихове Водсворта, Блејка и Килмера), некад меланхоличне а понекад рокерски полетне и снажне, звучале су као потпуно самосвојна, опуштена и оригинална овдашња верзија брит-попа. Када су на подстрек и уз помоћ Милана Мумина из “Хантерса” Стева, Душан и Ненад добили прилику да своје песме сниме у Студију М, прича о успеху “Симић квартета” могла је да почне. Тројици оригиналних чланова на снимању се придружило још десетак музичара, од пријатеља из других домаћих бендова до класичних музичара, који су се сви заједнички својски потрудили да првобитно насталим акустичарским верзијама ових нумера, чији је аутор најчешће био Душан Шевић, дају нове, раскошне звучне димензије.

Албум “Симић квартета” са насловом “Trees” објављен 1999. године у продукцији Радија 021 представио је публици избор од седамнаест песама, од ведрих и разиграних “She is” и “Cherry Ann”, које су врло брзо стигле на локалне топ-листе и постале хитови, до слојевитијих тема попут “The Garden of Love”, “Colours”, “Tuna Sandwich” и две верзије песме “Trees”, компоноване на текст америчког песника Yојса Килмера са стиховима у приближном преводу: “Мислим да никада нећу видети песму лепу као дрво”, који прецизно упућују на својеврсну ауторску поетику чланова бенда. Захваљујући овом диску, “Симић квартет” је врло брзо уврштен у ред цењених новосадских бендова, чију су растућу репутацију још више истицали запажени концертни наступи, претежно у Новом Саду и у другим градовима Војводине. А својеврстан доказ тадашњег реномеа “Симић квартета” је и чињеница да је овај састав био један од ретких домаћих бендова који је наступао на великом Пепси Сигет фестивалу у Будимпешти.

Међутим, стицајем околности, “Симић квартет” је почетком двехиљадитих престао да наступа, чланови бенда су се разишли и посветили својим професијама. Због тога ни планирани други студијски албум бенда, чије снимање је већ започело, није угледао светлост дана, а музика “Симић квартета”остала је да подсећа на овај сјајан бенд, који на жалост није успео у потпуности да прикаже своје велике и несумњиве потенцијале.

Поводом двадесетогодишњице од објављивања албума “Trees” чланови некадашњег “Симић квартета” недавно су се поново окупили са идејом да овај мали јубилеј обележе обновљеним издањем свога првенца. Реиздање овог албума са насловом “Trees revisited”, штампано је овога пута на винилној лонгплејки, на којој се налази дванаест ремастеризованих нумера са првог албума, уз две новообјављене теме “Chelsea Rose” и “December at Yase” које су својевремено снимљене током припрема за објављивање другог студијског албума групе. И у тој новој, винилној верзији албума “Trees revisited” песме овог бенда и данас звуче свеже, узбудљиво и атрактивно, што сведочи о изузетном квалитету музичког опуса “Симић квартета” којем сигурно припада видно место у некој будућој имагинарној антологији домаће рок музике.

         Б. Х.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести