Четири награде за допринос култури и уметности

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ и ове године доделио је годишње награде из културе у четири категорије.
д
Фото: Приватна архива

Награда Искре културе које се додељује за стваралаштво младом аутору до 35 година припала је пијанисткињи Ивани Дамјанов Илић. Медаљу културе за мултикултуралност и интеркултуралност добио је новинар, публициста и писац Јожеф Клем, заменик генералног директора Радио-телевизије Војводине. Медаља културе за очување културног наслеђа припала је архитекти Дубравки Ђукановић, ванредном професору Академије уметности у Новом Саду и научном сараднику Института за архитектуру и урбанизам Србије. Медаљу културе за животно дело тј. за укупно стваралаштво добила је песникиња, глумица и визуелна уметница Каталин Ладик.

Пијанисткиња Ивана Дамјанов Илић (Зрењанин, 1999) иако веома млада до сада има импресивне уметничке референце. Наступала је у најзначајнијим културним центрима фестивалима и хуманитарним концертима широм Србије и у иностранству. Клавир је почела да свира са три године, а током школовања освојила је преко 70 првих награда. Као изузетан таленат уписала је Академију уметности у Новом Саду, две године пре своје генерације, а студије завршила у рекордном року за само три године. Тренутно је апсолвент мастер студија и ангажована као сарадник у настави на АУНС на Катедри за клавир. Комисија је једногласно закључила да вансеријске уметничке референце пијанисткињу Ивану Дамјанов Илић сврставају у водеће уметнике своје генерације. Својим континуираним уметничким активностима и фасцинантним бројем награда на међународним конкурсима у претходних неколико година, она је значајно обогатила не само културни живот у нашој земљи, већ је значајно допринела и промоцији наше културе у иностранству.

Јожеф Клем је најбољи пример ствараоца и руководиоца који читав свој рад гради на интеркултуралном ставу и мултикултуралној провинијенцији. Као директор Радио Новог Сада допринео је да се број мањинских језика на којима се емитује програм повећа са десет на шеснаест. Допринео је изградњи чврстих односа са јавним медијским сервисима земаља на чијим се језицима емитују програми РТВ као и побољшању квалитета информисаности српске мањине у дијаспори, дуги низ година руководи УГ ,,За медије“, које се бави образовајем мањинских новинара, Мултикултурално и интеркултурално стваралаштво Клема, премда на врло неуротичном подручју као што су медији и информисање, доприноси да се у медијском сегменту Војводине и Србије разлике разматрају као квалитет, а не као као подручје за конфликте, те да се различите националне заједнице боље упознају и разумеју.

Дубравка Ђукановић је током своје каријере остварила изванредне резултате у домену очувања културног наслеђа кроз пројекте који су били кључни за очување и промоцију културне баштине у широком распону свих народа и свих конфесија у АП Војводини. Као изузетан стваралац, током 30 година професионалног рада, истиче се по разноврсности истраживачких и конзерваторских пројеката. Од 2005. води сопствени Студио за пројектовање и дизајн СТУДИО Д’АРТ који је лиценциран за израду документације за културна добра од највишег националног и међународног значаја са Листе светске културне баштине и објекте у националним парковима. Референце је стицала из области пројектовања обнове и заштите културних добара у којој има реализовано више од 100 пројеката. Бави се и научно истраживачким и академским радом на Универзитету у Новом Саду. Учествовала је у више истраживачких пројеката, све до најновијег “Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада”. Ауторка је великог броја текстова у домаћој и страној стручној и научној литератури, коауторка више стручних публикација и ауторка три монографије.

Каталин Ладик (Нови Сад,1942) прва песничка дела објавила је 1962. у књижевним часописима Хид и Симпосион, а била је члан неоавангардне књижевне групе Уј симпозион. Ослањајући се на свој гласовни таленат, постала је глумица мађарског програма новосадског радија, док је студирала глуму у Драмском студију. Члан ансамбла Новосадског позоришта била је од 1977. до 1992. и остварила низ улога. Од раних седамдесетих је дубоко уроњена у авангардну уметничку сцену Новог Сада, Београда, Загреба, Љубљане и Будимпеште остварујући запажене резултате у ликовној уметности, звучној поезији, радио и позоришним представама. Често је истраживала теме жена и уметница на радикалан, изазован и провокативан начин. Еманципаторска снага рада Каталин Ладик лежи у њеном кршењу постојећих категорија и улога. Она користи своје тело као медиј своје уметности у перформансима, заузимајући посебан положај у историји перформанса. Данас њен опус укључује писану, звучну и визуелну поезију, визуелну уметност, концептуалну уметност, фотографију, уметност перформанса, експерименталну музику, позоришне, филмске и радио представе. Њена библиографија броји 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

Статуета „Искре културе“ је рад вајара Младена Маринкова, а плакете - медаље, су рад вајара Александра Аyића које, уз новчани износ награде, добијају лауреати. Датум и форма свечаности уручења награда ће бити накнадно саопштени.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести