Циркулиши: Почиње 10. Миксер фестивал

БЕОГРАД: Под слоганом "Циркулиши", данас на Доњем Дорћолу почиње 10. Миксер фестивал у чијем фокусу је одрживи развој и циркуларна економија, а програм ће до 26. маја обухватити девет целина: медународна конференција "Shift", радионица "Cirkulation", смотра иновација "Innovation Expo ", Дизајн зона, CirculArt, Храна 2.0, Миксер Базар, Миксер кидс хуб и музички програм.
ivan lalic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Након девет издања и паузе од годину дана, Миксер фестивал се враћа на Доњи Дорћол где је све почело 2009. године, а извршни директор Иван Лалић истиче да и слоган овогодишњег фестивала кореспондира са судбином фестивала, као и са темом која је инспирисана постулатима циркуларне економије.

Питање одрживог развоја је питање нове културе живота и неког новог обрасца који сви ми, и пословно и уметнички и као грађани, морамо да усвојимо да би опстали. Србија користи четири пута више енергије од европског просека. Ми смо друштво расипника и морамо мало да приштедимо. Ми ћемо се трудити да ту идеју проширимо, рекао је Лалић.

Тако ће дизајнери и уметници представити своје прототипове направљене од остатака, а стручњаци из Норвешке, Словеније, Холандије, Шведске, Белгије поделиће своја искуства.

За Норвешку одрживи развој је заштитни знак. У Србији је продато петнаестак електричних аутомобила у последње две године, а тамо их продају 20-30 хиљада годишње, јер имају аутопуњаче, бесплатно паркирање и силне бенефиције које држава даје онима који имплементирају здраву економију, истакао је Лалић.

Лалић сматра да то није само еколошко, већ и цивилизацијско и чак политичко питање.

Не можете да имплементирате законе демократије и владавине права у загађеној и запуштеној земљи. Уверен сам да уређење културе живота и чување планете сходно циљевима Уједињених нација, јесте пут ка лепшој будућности наше деце, оценио је Лалић.

Програм почиње данас у Музеју науке и технике конференцијом "Shift" у оквиру које ће своја искуства разменити с колегама с Балкана кроз предавања, дискусије и радионице, светски признати иноватор Гинтер Паули из Белгије, аутор концепта Плаве економије, који без хонорара долази у Београд и једина жеља му је била да Миксер објави његову књигу басни за децу, затим Ладеја Година Кошир, покретачка снага кружне економије Словеније, централне и истоцнеј Европе, Кари Харлеви, директор Одсека за циркуларну економију Фонда за будућност Финске и Тјаша Фицко, заменица градонацелника Љубљане заслужна за пројекат Љубљана Зелена престоница Европе 2016.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

На Сајму иновација у дворишту Музеја науке и технике представиће се иноватори, компаније, организације цивилног друштва и зелени страртапи својим инспиративним решењима заштите животне средине, од дизајна еко производа и материјала, савремених решења за пољопривреду и пошумљавање, преко иновативне употребе отпада - рециклаже, рационалног коришћења ресурса воде, обновљивих извора енергије, до дигитализације попут смарт цитy решења, роботике, паметних возила.

У оквиру изложбе "Млади балкански дизајнери“ представиће се аутори од Беча до Инстанбула, а жиријем председава један од највећих немачких и светских индустријских дизајнера данашњице Константин Грчић. Од 38 победничких радова изабраних у оштрој конкуренцији, 12 је из Србије.

Миксерова уметничка платформа "Black Box " ове године пред младе уметнике поставила је нови изазов под слоганом "Мртва природа".

Лалић посебну пажњу скреће на зону за децу у којој ће бити радионица "Дизајтон", Паули ће представити најмлађима своју књигу басни, а на самом отварању фестивала ученици трећег разреда ће извести представу "Ала је леп овај свет" по тексту Александре Вучинић из Министарства за заштиту животне средине и у Лалићевој драматизацији која скреће пажњу на опасност од пластичних кеса.

У оквиру музичког програма наступиће бенд "Bella Technika ", који чине бивши чланови састава "Даркуд Даб", Бојан Дробац Бамби и Милорад Ристић Мики, и оперска певачица Катарина Јовановић, затим "Lollobrigida", "Sunday Stories " и други.
Лалић је нагласио да урбана култура не подразумева само традиционалне десциплине и да је одрживи развој ствар понашања те да култура може бити платформа за афирмацију тих идеја, додавши да им је жеља да будући Миксер хаус буде пример одрживог развоја.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести