Дистрикт из угла уметника Бориса Лукића: Коначно имамо озбиљне услове за рад

Борис Лукић своје прве уметничке кораке прави након дипломирања на Академији уметности у Новом Саду.
е
Фото: ЕПК

Интересна подручја његовог рада су пре свега фотографија и сликарство, али одређене серије изводи и у медију скулптуре и цртежа. Проблематика којом се највише бави у свом раду су разлози и начини постојања репрезентујуће визуелне представе у уметности данас.

Од 2014. године стварао је и радио у атељеу који се налази у Новом Саду, баш на месту данашњег новосадског Дистрикта. Некада занатлијско место у старој фабрици жица претходних година доживело је потпуну обнову у једно од главних места културе у Новом Саду, све захваљујући иницијативи Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Простор - производни погон

- У нови атеље вратио сам се у априлу прошле године, 2022., али у Дистрикту или, како се то тада звало, у Кинеској четврти сам се налазио са атељеом од 2014. године, изузев паузе док се радила адаптација простора - започиње причу уметник Борис Лукић, коме простор у Дистрикту превасходно служи као место где се дешава продукција онога што ради. - То је у одређеном смислу, пре свега, производни погон. Ту су и колеге, такође с атељеима, па смо заједно направили неколико поп-ап изложби.

Фото: В. Величковић

Недостатак адекватних услова за рад и стварање уметности Борис Лукић издвојио је као примарне проблеме са којима се сусретао пре него што је дошао на локацију у Дистрикту.

- У срединама као што је наша најрањивији део је управо тај моменат стварања и недостатак адекватних услова који су за то потребни - наводи Лукић. - Кад се тај проблем превазиђе, као што је случај са нашим атељеима, некако све постане једноставније и лепше. Кад инфраструктура која је потребна за рад не представља више проблем, ви не знате у којим све правцима и форматима оно што радите може да оде. И то је врло узбудљиво али и изазовно. Просто можете да се "размашете" колико вас идеје воде.

Лукић сматра да је простор у ком сада ради и ствара сам по себи врло импресиван.

- То потврђују реакције разних посетилаца, како из локала, тако и из иностранства - објашњава он. - Коначно имамо нешто сто личи на неке озбиљне услове за рад. Као и све, и ови простори имају мана које се углавном односе на управљање зградом и општу потребу за неким техничким лицем које би се бавило проблемима као што су грешке на систему хлађења и грејања, ситна прокишњавања и слично.

Дистрикт је друга кућа многим самосталним уметницима као и уметничким колективима. Борис Лукић истиче да су комшијски односи у новосадском Дистрикту увек били добри и да никад није било неких посебних проблема.

- Као што сам већ споменуо, свакодневни боравак на истом месту са сличним и различитим профилима људи из културе може бити само од користи за све - наглашава он. - Али за то треба и времена, па остаје да се види како ће све функционисати.

Потенцијал Дистрикта је неограничен

Један од најважнијих просторних легата пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Дистрикт, већ се усталио као нови центар креативних индустрија.

- Потенцијал Дистрикта, кад буде завршен, је неограничен - истиче Борис Лукић. - Све зависи од памети и људи који се ту буду налазили и који ту буду радили. Као такав је и нека врста изазова или теста за све нас, па и за цео град, у смислу шта ми желимо да постанемо и ко смо ми заиста. Ово је историјска шанса за цео град да добије једно место или четврт која је усмерена ка култури и правим вредностима. Искрено се надам да она неће бити протраћена јер сам сигуран да другу нећемо добити још дуго времена.


Посао још увек није завршен

Такви примери, као што је Дистрикт, постоје свуда, поготово у Западној Европи, и то није превелика новина - сматра Борис Лукић.

- Али то није ни битно - каже он. - Битно је да ствари код нас почињу да се мењају. Међутим, мислим да не треба бити ни превише горд, јер постоји још пуно посла који треба да се уради по том питању.


Фото: В. Величковић

Идеја о обнови и ревитализацији објеката унутар новосадског Дистрикта добила је на снази када је свет сазнао да ће Нови Сад понети ласкаву титулу Европске престонице културе. Године рада довеле су до тога да некадашња напуштена и небезбедна зона у Дистрикту постане простор намењен култури, уметности и другим сферама.

- Када боравите свакодневно у Дистрикту, готово да не можете да се не упознате са његовом историјом, причама и људима који су ту боравили - каже Лукић. - То даје један аутентичан осећај целом месту. Међутим, то су све прошла времена и мислим да треба бити окренут будућности и свим новинама које доноси. Искрено се надам да ће транформација Дистрикта бити само прва у низу и да ће послужити као инспирација за неке будуће сличне пројекте. То је једна велика шанса за друштва која су у транзицији као што је ово наше. Коначно ухватити се у корак са временом и градити неке нове вредности и стварати нове прилике - то је суштина.

Фото: В. Величковић

Борис Лукић сматра да постоји пуно предности Дистрикта и да се његова основна предност налази у сконцетрисаности уметничке или креативне продукције на једном месту у наменски прављеним и добрим условима за рад.

- Оно што се ја највише трудим да остварим је свакодневни рад са жељом да побољашам и превазиђем самог себе. Осим те устаљене рутине, ту је и предстојећа изложба у склопу овогодишњег шестог Калеидоскопа културе на којој своје радове излажемо нас тројица уметника који и стварамо у Дистрикту. То је нешто чему се посебно радујем - закључује Лукић.

А. Брзак


Шести Калеидоскоп културе

Калеидоскоп културе, као најпрепознатљивији и најпосећенији догађај Европске престонице културе, према подацима независних истраживача са Универзитета у Новом Саду, шесту годину заредом, биће одржан од 7. септембра до 15. октобра у Новом Саду. Један од најзначајнијих програмских легата Европске престонице културе биће реализован у најважнијим просторним легатима, а то су управо Дистрикт, нови центар креативних индустрија, и Мрежа културних станица, која наставља да се шири.


 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести