Додатни програми у завршници Изложбе о Мештровићу

БЕОГРАД: Изложба "Иван Мештровић (1883-1962) - Скулптуре из збирке Народног музеја у Београду" је у самој завршници, а посетиоце очекује последње у низу предавања које ће у четвртак 30. јануара у атријуму Народног музеја одржати Чедомир Антић под називом "Југословенство на почетку 20. века"
izlozba ivan mestrovic, tanjug
Фото: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / bb

У суботу 1. фебруара у часова изложба ће моћи да се обиђе уз стручно вођење, док ће последњег дана, у недељу, 2. фебруара иако без могућности стручног вођења, улаз за све посетиоце бити бесплатан.

Посетиоци Народног музеја су имали прилику да уживају у поставци коју чини четрдесет скулптура најистакнутијег југослованског вајара.

Све скулптуре изложене у Великој галерији на другом спрату централног музејског здања потичу из колекције Народног музеја у којем се чува укупно осамдесет радова Ивана Мештровића.

Највећи број изложених вајарских остварења, углавном насталих пре Првог светског рата, чине тзв. Видовдански фрагменти.
Скулптуре извајане за нереализовану монументалну архитектонско-скулпторску целину Видовдански храм, обележене уметниковом приврженошћу идеји културног и политичког јединства и ослобођењу јужнословенских народа, највећим делом су настале између 1908. и 1910. године, док је дрвена макета Видовданског храма, која се данас чува у Народном музеју у Крушевцу направљена 1912. године.

Изложбу употпуњују Мештровићеви портрети значајних посленика из сфере политичког и културног живота са којима се уметник често сретао, попут Краља Петра, Николе Пашића, Миленка Веснића, Јована Дучића и других, као и чланова Мештровићеве породице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести