Електронска изложба Библиотеке Матице српске

Поводом обележавања 400 година од рођења Молијера, једног од најпознатијих француских комедиографа, Библиотека Матице српске (БМС) приредила је електронску изложбу грађе из својих збирки.
1
Фото: Промо/Библиотека Матице српске

Поставка, коју чини избор Молијерових дела као и литературе о њему, може се погледати од 1. до 31. марта 2022. године у јавном каталогу Библиотеке и на њеном веб-сајту. Ауторке изложбе су Соња Ивановић и ДаниелаКермеци, уредникје Селимир Радуловић. Изложба је уједно и део програма у оквиру манифестације „Месец франкофоније”, коју организује Француски институт у Србији.

Жан Батист Поклен, познатији под уметничким псеудонимом Молијер (Париз, 15. јануар 1622 – Париз, 17. фебруар 1673), био је француски глумац, комедиограф и песник и један од најзначајнијих представника класицизма.

Рођен је у Паризу у имућној породици. Врло рано се окренуо глуми и позоришту. Одиграо је бројне представе пре него што је почео да пише своја прва драмска дела – фарсе. Писао је комедије у прози и стиху које су доживеле огроман успех на двору француског краља Луја XIV. У својим комадима исмевао је све друштвене слојеве, групе и професије и ругао се њиховим наравима и пороцима: афектираности каћиперки, скоројевићима, побожним људима и њиховом лицемерју, тврдичлуку богате буржоазије, лекарима и њиховом шарлатанству. Смешне прециозе, Грађанин племић, Тартиф, Тврдица, Мизантроп, Дон Жуан, Уображени болесник, само су неке од тридесетак Молијерових комедија.

Француски језик често се назива „Молијеровим језиком”. Молијера су разумелисви друштвени слојеви јер је, какоистиче француски театролог и драматургМарсијалПоарсон,успео дапомири „језик лакрдијаша са језиком аристократије и буржоазије”.

Најстарије издање које се налази у фонду БМС је други том Сабраних дела (Les Œuvres de Monsieur de Molière), објављених 1744. године у Амстердаму на француском језику. Изложба је обогаћена илустрацијама, плакатима и позоришним програмима као и цитатима домаћих и светских књижевних критичара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести