ФЦС указао Влади на проблеме слободних уметника

БЕОГРАД: Поводом ситуације изазване пандемијом корона вируса, Филмски центар Србије је скренуо пажњу Влади Србије на проблем слободних уметника.
i
Фото: Ilustracija

У слободне уметнике у овом случају ФЦС убраја све глумце, композиторе, сценаристе, редитеље, сниматеље, и многе друге раднике сродних занимања (сценографи, костимографи, преводиоци, статисти, итд.) који нису у сталном радном односу у неком од позоришта.

Циљ је да се покуша заштитити аудиовизуелну инфраструктуру, не само кроз предлоге помоћи правним већ и физичким лицима која раде у овом сектору, поручују из ФЦС-а.

У овом тренутку су отказана сва снимања филмова, серија, реклама, статирања, позоришне представе, јавни наступи и слично, а многобројним ауторима и интерпретаторима то су једини извори прихода.

ФЦС изражава бојазан да се многи слободни уметници, а који су веома допринели наглом развоју аудиовизуелног сектора претходних година, налазе у тешкој ситуацији, без икаквих сигурних средстава за основне потребе, за животне намирнице и за лекове у овом периоду.

У том контексту, у ФЦС-у сматрају да Влада Србије треба да посматра слободне уметнике не само као равноправне приватне привредне субјекте, који трпе последице настале ситуације у вези са пандемијом корона вируса, и на које ће се односити све најављене субвенције, повластице и друга давања.

Влада, истиче се у саопштењу, треба да има и виду да је ово сектор посебно погођен пандемијом и да ће му и након укидања ванредног стања бити потребно и највише времена да почне да остварује приход.

ФЦС сматра потребним да Влада помогне слободним уметницима и тако што ће формирати Фонд солидарности за помоћ свим уметницима како би добили што пре егзистенцијалну помоћ.

Поводом новонасталих околности Филмски центар се двапут претходно обратио Влади.

Одмах, по почетку кризе, тражена је помоћ за оне који су први погођени мерама Владе, дистрибутерима и приказивачима кинематографских дела, и предложене су мере попут одлагања плаћања доприноса за запослене, такси, ослобађања ПДВ-а итд.

Убрзо, ФЦС је замолио и разматрање пружања помоћи веома угроженим секторима аудиовизуелне индустрије, који су значајно допринели учешћу креативне индустрије у БДП-у земље, а то су рентал компаније, продуцентске куће, као и сродне делатности попут филмских и ТВ студија, сценографских и костимографских радионица, постпродукционог сектора, и других, који имају око 5.000 запослених радника.

Последња молба тиче се заштите појединаца, физичких лица који живе од аудиовизуелне индустрије.
Својим дописом ФЦС је скренуо пажњу да систем мора да има у виду и заштиту слободних уметника као физичких лица у креативној индустрији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести