Фотографије Снежане Ристић и скулптуре Орбовића и Хрануелија

Изложба Снежане Ристић „У пролазу“ биће отворена вечерас у 19 часова у Малом ликовном салону, и моћи ће да се погледа до петка 21. марта.
д
Фото: Промо

На овој изложби Снежана Ристић представља свој четврти десетогодишњи циклус истраживачко-фотографског пројекта. Реч је о фотографијама које, према наводима ауторке, говоре о „одрастању и сазревању, о одласцима, старењу и смрти; о пролазности и кварљивости тела, о несигурности постојања и крхкости наших бића. То су и фотографије о радости, љубави и блискости, колико и о удаљавању, забораву и неспретној комуникацији“.

Снежана Ристић је тај пројекат започела пре 30 година, по рођењу ћерке, а представљала га је сваких десетак година, почев од изложбе „30 мушкараца и беба“ у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну (1991), преко „(Није) на мојој страни“ у галерији „Артгет” Културног центра Београда (2002), до изложбе „Расутост“ (2011), такође у „Артгету” КЦБ-а (2011).

У клубу „Трибине младих“ Културног центра Новог Сада може се погледати изложба дрвених скулптура „Лист вијенца горског, кукавче” Благоја Орбовића Монтане, која је отворена 7. марта,  и моћи ће да се погледа до 21. марта. Овај аутор „не користи трупло као мртво ткиво, већ му даје живот обликујући га искрено и спонтано, дозвољавајући материјалу да искаже своју суштину, да проговори кроз његове руке и длето. Он ради на скулптури вишеслојно, те одаје утисак као да не одузима од дрвета него да му додаје, као да гради форму наносећи слојеве у потезу... Поникао у љутом црногорском кршу, остварио се као медицинар и умјетник у питомој војвођанској равници (Благоје Марковић), Орбовић је достигао завидне домашаје у оригиналном ликовном стваралаштву“, наводи  др ум.Силвиа Јелачић.

Изложба „Скулптуре и цртежи из колекције Секулић“ аутора из Хрватске Петра Хрануелија, такође је отворена 7. марта, али у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 20. марта. Петар Хрануели представља радове из збирке породице Секулић, а осим скулптура од камена, публика има прилику да види радове од стакла и цртеже овог савременог аутора.

- Иако се публици презентирају радови мањег, „кућног” формата, оно што издваја радове из ове важне приватне збирке и што се односи на целокупни рад Хрануелија је њихова монументалност која носи чак и изложене минијатуре стакла. Ослањајући се на митско и митолошко, Хрануели својим делима поставља вечна питања стављајући их у контекст садашњости. Добар примјер овог Хрануелијева полазишта је дело „Мајка и дијете” – напомиње Александра Ђуришић, уз напомену да, осим што ће новосадска публика имати прилику да види дела једног од најзначајнијих савремених кипара у региону на почетку 21. века, ова изложба, промовише и значај колекционара за савремену уметност.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести