Галерија Матице српске најавила програме за 2021. годину

НОВИ САД: У години за нама и поред свих тешкоћа и ограничења која је са собом донела епидемија коронавируса Галерија Матице српске је успела да, по речима њене управнице др Тијане Палковљевић Бугарски свој простор сачува да остане здрав, креативан и инспиративан.
1
Фото: ГМС

Успели су , како је нагласила јуче на годишњој конференцији за медије, да се прилагоде новим околностима, ослушкујући потребе публике и поштујући мере државе направили су модел функционисања који је био добар како за запослене у овој музејској институцији тако и за посетиоце. Део програма “пресељен” је у виртуелни простор, креирани су садржаји који су пласирани на друштвеним мрежама, а догађаји организовани за мањи број посетилаца.

Током протекле године завршена је ревизија уметничког фонда, велики посао који се не види, а драгоцен је за музеј.Годину која је пред нама, под слоганом “Живи уметност” чиниће комбинација програма који нису могли да буду реализовани лане и оних планираних за ову годину, као припрема за наредну у којој ће Нови Сад бити европска престоница културе, а Галерија обележити 175 година постојања Музеума Матице српске.

Нове изложбене активности ће почети у априлу отварањем поставке “Идентитет(и): представа жене у српском сликарству 1900-1941” која ће донети иновативан начин тумачења и разумевања представе жене у нашој уметности. У јулу је планирано отварање изложбе дела из Поклон-збирке Николе и Радмиле Граовац, који ће након рестаураторских радова бити представљена јавности. Јесен ће обележити две изложбе.

У оквиру платформе “Калеидоскоп” Фондације Нови Сад европска престоница културе биће отворена изложба која се најављује као необичан спој уметника, колекционара и критичара, три актера у уметности која ће представити музеј као велики калеидоскоп. У октобру ће бити приређена прва велика међународна поставка, са којом се улази у годину европске престонице културе, “Европски формат српског симболизма” на којој ће се први пут укрстити дела српског симболизма из домаћих музејских и приватних колекција и европских симболистичких сликара, позајмљена из бројних европских музеја. Ову изложбу управница ГМС представља као велики изазов, јер након година улагања у инфраструктуру, услове излагања, стандарде, сада ће се потрудити да нашој публици и посетиоцима из региона понуде изузетан уметнички догађај. Годину ће завршити отварањем изложбе “Новосађани бирају” на којој ће најстарију новосадску музејску установу представити кроз уметнички избор познатих Новосађана из различитих сфера друштвеног деловања.


Уметнички фонд обогатила 142 нова предмета

И поред свих отежавајућих околоности Галерија је успела да реализује део планираних програма у протеклој години које је представила Снежана Мишић, програмска директорка. Реализоване су четири изложбе(две у Галерији, једна у региону и једна он лајн), објављено је 12 публикација, организована међународна музејска конференција „Музеји, млади активизам“, покренут нови едукативни програм за децу. Преусмеравајући активности у виртуелни простор осмислили су програме ГМС с вама код куће, Буди уз уметност и Укус уметности, као и кустоска вођења Очи у очи са уметношћу и Препусти се уметности. Дан Галерије обележен је изложбом Матрица. Монологија Данила Вуксановића чије је трајање продужено до априла.

У програмима Галерије протекле године учествовало је 20.000 посетилаца. Уметнички фонд Галерије је обогаћен са 142 предмета, од којих је 138 чине поклони (међу којима је драгоцена заоставштина архитекте Драгише Брашована). Галерија је откупила и ново дело, до сада непознати рад Саве Шумановића „Крштење Христово“ из 1926, а три вајарска рада Ђорђа Јовановића су изливена у бронзи. Галерија и њени стручњаци добили су значајан број награда и признања за допринос развоју и очувању српске културе.


Ова изложба би требало да траје током целе 2022. и да свим посетиоцима који тада дођу у наш град покаже зашто је Нови Сад европска престоница културе. Пратиће је и каталог са изјавама тих личности, што ће, по речима управнице ГМС бити прилика да се покаже да град чине људи који у њему живе, квалитетни, вредни и другачији, а не зграде и институције.

На међународном плану наставља се сарадња са Уметничко-историјским музејом у Бечу, а изложба “Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске” гостоваће у Уметничком музеју у Темишвару, граду који је такође изабран за европску престоницу културе. Изложба “Српски модернизам из колекције ГМС 1880- 1950”, која је са великим успехом од јануара до септембра прошле године гостовала у Љубљани, биће ове године представљена у Галерији САНУ у Београду.

Галерија ће током године одржавати и своје већ традиционалне програме. Обележиће Дан града, 1. фебруар, Дан државности, и одржати програме поводом манифестација Месец франкофоније, Музеји за 10, Лето на Тргу галерија, Дани европске баштине, као и редовна кустоска вођења и креативне радионице за децу, концерте за бебе. Протекле године претворили су кризу у шансу и показали се као установа отворена за промене и иновације. Како кажу у Галерији, наставили су да сањају о моменту када ћемо скинути маске и наставити да буду место сусрета, уживања и уметничког задовољства, да презентују врхунске домете националне уметности у земљи и иностранству као и да сваког дана “живе уметност”.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести