Гостовање Галерије Матице српске у Темишвару

Гостовање Галерије Матице српске у Темишвару, са изложбом „Европски феномени из колекције ГМС“, отворене у понедељак, означава почетак сарадње једне од најстаријих и најбогатијих музејских установа у Србији са тамошњим Националним уметничким музејем.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Ове две националне установе потписале су у децембру 2019. Протокол о сарадњи са намером да се кроз реализацију заједничких пројеката и изложби повежу две будуће европске престонице културе – Нови Сад и Темишвар – које ће ту престижну титулу носити 2022. и 2023. године.Управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски је на јучерашњој конференцији за медије указала да је само отварање изузетно пропраћено и одржано на виском нивоу, говорили су др Филип Петку, в. д. управника Националног уметничког музеја, Алин Адријан Ника, председник Округа Тимиш, Јулија Поповић, секретар министарства културе Румуније, а изложбу је отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Републике Србије. Изложба „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“ први пут је приређена у ГМС током 2018. Године еропског културног наслеђа. Изложбом су обухваћена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. Била је то прилика, како каже управница, да о колекцији размишљају изван епоха, стилова, аутора, тема и техника и да пред бројим делима које чувају поставе питање њихових порука.

По речима Тијана Палковљевић Бугарски задовољни су сарадњом коју су остварили, а само гостовање пружило им је прилику да се упознају са њиховим кустосима и већ су започели припреме за наредну годину. У оквиру програма Европске престонице културе следеће године ће реализовати заједничку изложбу „Паралеле. Темишвар – Нови Сад“. Постоји низ веза између Темишвара и Новог Сада који су градови побратими, оба града ће бити престонице културе и имају велики део заједничког наслеђа. Како је навела управница ГМС, због свега тога им је било важно да на најрепрезентативнији начин представе тамо део своје колекције. Имали су у томе и велику подршку српске заједнице у Румунији као и Српске православне цркве, која на истом тргу у Темишвару има цркву и ризницу.

Изложба „Паралеле“ ће се, како је објаснила управница ГМС, бавити управо делима уметника који су заступљени у колекцијама обе установе, за које ми сматрамо да су наши, а они да су њихови, као што су Стефан Тенецки, Теодор Крачун или Стева Алексић, аутори са банатских простора, без обзира на то у којој држави је тада био Банат и у којој су живели. Идеја је да ставе та дела на једну изложбу и да их представе као целину и као нешто што је део музеја европске престонице културе и заједничког културниог наслеђа. Изложба „Паралеле“ би требало да се отвори у Новом Саду у јулу наредне године, а 2023. би била представљена у Темишвару. Данило Вуксановић, један од аутора изложбе, уз Мирославу Жарков, Луку Кулића и Станиславу Јовановић Миндић, је указао да је за њих било занимљиво да открију да у сваком новом простору у који се изложба пренесе из Галерије Матице српске она изгледа другачије.Тако да је нови простор, а претходно је гостовала у Музеју савремене уметности у Бањалуци, и неко ново читање. За простор у приземљу темишварског музеја Вуксановић је указао да асоцира на подручје барокне зграде која је овог пута послужила као лавиринт, тако да се по обиласку изложбе, кроз њена четири сегмента, враћа на почетак. И овде је на челу изложбе са 70 дела био рад Петра Добровића, портрет Светозара Милетића. Ову изложбу, по његовим речима пратило је ново искуство, унутар једног другачијег колектива који није имао до сада контакте са нашим музејским радницима, али су успели да остваре плодотворну и занимљиву сарадњу. Изразио је очекивање да ће изложба привући пажњу публике у Темишвару, поготово због чињенице да се дела неких од ових аутора налазе и у њиховим депоима, тако да то може да се искористи као најава за будући пројекат по називом „Паралеле“ где би се успоставила нова сарадња на основу заједничког културног наслеђа. Изложба је отворена до 15. септембра.  

„Битка код Петроварадина” Петра Ћурчића

Управница ГМС је скренула пажњу на једну невероватну случајност. Наиме натпис на улазу у темишварски музеј указује да је ово здање настало кад је Еуген Савојски након чувене Битке код Петроварадина, данашњег Новог Сада, у свом походу ка слободи стигао у Темишвар. У поставку ове изложбе, када се није ни знало да ће гостовати у Темишвару уврштен је рад познатог новосадског сликара Петра Ћурчића који приказује управо овог великог војсковођу и Битку код Пероварадина. Та Ћурчићева слика симболично повезује ова два музеја, Нови Сад и место на коме је Савојски подигао зграду у којој се данас налази музеј у Темишвару, након Битке код Петроварадина.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести