Изложба младих уметника са Косова и Метохије у ЗКВ

У Заводу за културу Војводине, као један од првих програма од када је ова институција постала Културни центар Војводине и понела име великог књижевника Милоша Црњанског, отворена је изложба младих уметника са Косова и и Метохије.
r
Фото: Завод за културу Војводине

Ово је прво јавно представљање двадесет и троје младих ликовних стваралаца међу којима је већина завршила Факултет уметности у Приштини, измештен после ратних сукоба 1999. у Косовску Митровицу. Изложене су махом слике, уз неколико графика, цртежа и две скулптуре различитог тематског, идејног и естетског опредељења.

Изложбу је отворио књижевник Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске указујући да прошлост зна да буде сурова, зна да нас лиши свога богатства, али и да нам остави своју тугу и немаштину, због тога смо трошили векове и векове безвласни и беизмени, а Косово и Метохија почивали су глухи и пусти, без праве руке да их преведе, без правог слуха да их послуша.

– Мерећи их нашим мукама, данас и овде, ослушкујући их нашим слухом морамо се суочити са наративом у којем се и поред свега, свих искушења с којима се суочавамо, успоставља вера о раздањивању након дуге и тамне ноћи. И ту у нашој садашњости, лицем у лице са чворишним меандрима косовскометохијске стварности не сме бити места ни за трунку националног песимизма - напомиње Радуловић.

– Прах косовске судбине присутан је у свакоме од нас. Иако је израњавани армагедон у минулих четврт века савременог човека и савремени свет претворио у сенку обавијену димом и разгорелим безакоњем, ми данас знамо да су Косово и Метохија глава нашег народа, јединствени отисак лазаревске Србије и нека тако и остане. У минулих шест година Србија стаје на ноге. Чак и у вековима турског ропства Косово и Метохија је свагда било српско, то је и већински став српског народа, како бележи владика бачки Ирнеј и ваља га следити да не би погазили властито биће, властити идентитет и властити избор. О тој истини ваља сведочити и те истине се морамо држати.

„Главни циљ изложбе је да се покаже да на КиМ, и поред све неизвесности битисања, постоје и да се школују генерације младих уметника који су опредељени да раде и стварају на овом трусном, али за њих – животном и инспиративном тлу”, наводи у каталагу Небојша Јевтић, историчар уметности. „Сликом или другим ликовним и визуелним медијима ови уметици, по његовим речима проговарају о себи и оном што их окружује, тишти и провоцира, а то што их окупира и инспирише види се директно, индиректно, метафорично или кроз асоцијације и на овој изложби. Она је за неке од њих први прозор у изванкосовски свет, у свет без ограда, жица, етничког насиља, рушилаштва и мржње; у свет слободе... 

Изложба траје до  5. децембра.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести