Изложба посвећена Олги Кешељевић и Марку Барбезу у Галерији Матице српске

У Галерији Матице српске, у петак 3. марта у 20 часова биће отворена изложба под називом „Једна сасвим (не)обична српско-француска веза.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Олга Кешељевић и Марк Барбеза”, након што је недавно била представљена у Културном центру Србије у Паризу. Прича о двоје људи, Олги Кешељевић, историчарки уметности са Цетиња, и њеном будућем супругу Марку Барбеза, са којим се упознала у Паризу, о њиховим судбинама, међусобним односима, везама с европском интелектуалном и уметничком елитом, послужили су као основни наратив ове изложбе, настале на основу научне студије „Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза”, ауторке проф. др Дијане Метлић, коју је објавила Галерија Матице српске 2020.

- Идеја за ову изложбу настала је још током претходног пројекта из 2017, када смо радили изложбу о интимизму и када је Дијана Метлић пред сликом Богдана Шупута „Кафана у Паризу” у Галерији Матице српске, остала затечена са два женска портрета, односно две женске представе у првом плану, и када се заинтересовала ко су те две жене које опуштено и весело испијају пиће у једном француском ресторану. А, онда је из тог њеног интересовања 2020. настала књига „Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза”, и та књига је промовисана, али се нама учинило да она апсолутно може да буде пренета из те литарарне у форму визуелне изложбе. Онда смо прошле године први пут представили ту изложбу у Паризу, у Српском културном центру, у једној мањој форми, а ево сад смо је пренели у овај простор, надопунили с још неким експонатима, и опет створили једно ново дело, тако да ово јесте треће дело из једне идеје, о пријатељству Цуце Сокић и Олге Кешељевић, и заправо прича о Олги Кешељевић и Марку Барбеза - напоменула је др Тијана Палковљевић

Бугарски, управница Галерије Матице српске, подсећајући јуче на конференцији за новинаре да је изложба организована у оквиру Месеца франкофоније, кроз сарадњу ГМС са Француским институтом у Новом Саду, који је, узгред, заслужан за преводе текстова у двојезичном српско-француском каталогу за ову изложбу.

Изложбу чине дела српских модерниста, попут Љубице Цуце Сокић, уметнице и блиске пријатељице Олге Кешељевић, која ће сада бити представљена и као илустраторка и графичка дизајнерка радова који су били намењени фармацеутској компанији Марка Барбезаа, који је иначе био велики љубитељ књижевности и уметности, и поседовао и издавачку кућу.

Међу 95 експоната, најзаступљенији су радови Цуце Сокић, а ту су и дела других српских модерниста са којима је друговао овај брачни пар, попут Ивана Табаковића, Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића, као и богат документарни материјал. Изложена су писма Олге Кешељевић и Марка Барбезаа, као и књиге из Барбезаове издавачке куће „Л’Арбалет”, у којој су објављивали и познати аутори попут Жана Женеа, Сартра, Коктоа, и Артоа, и за коју су илустрације радили познати уметници као Макс Ернст, такође и Алберто Ђакомети, чији цртежи су део ове поставке, сада први пут изложени у Галерији Матице српске. Осим дела из галеријске колекције, изложбу допуњују дела и грађа из Народне библиотеке Србије, Архива и Галерије САНУ, и приватних колекција.

- Њихова љубав према уметности је превладала све остало, и њих двоје су заједно постали мецене и у ствари личности које су улагале у француску и српску културу између два рата и после - истакла је о овом српско-француском пару Дијана Метлић, ауторка изложбе. - Прича се тиче два географска простора, један је српски, други је француски, и рекла бих две различите форме изражавања: ликовне и  књижевне. 

По речима Николе Ивановића, кустоса ове изложбе, публика ће моћи да се прво упозна са Паризом пре Другог светског рата, потом са главним актерима ове приче, са Олгом и са Марком, а затим се прелази на сегмент који расветљава њихова пријатељства и та два уметничка круга, један француски, односно париски, а други југословенски, односно београдски, и причу између пријатељства са Љубицом Цуцом Сокић, Недељком Гвозденовићем, и другима. 

- Верујем да ће публика у овој изложби уживати, јер она има интиман и помало драмски карактер, који илуструје ову причу Дијане Метлић - додао је Никола Ивановић.        

        Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести