Језикоманија: Царски рез - лингвистичка грешка

НОВИ САД: Сви знамо шта је „царски рез”. Али да ли знате због чега се тако назива? И зашто је баш „царски”?
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Израз „царски рез” настао је у 17. веку, али је хируршки захват који се њиме означава постојао и много раније. Римски писац и историчар Плиније сматрао је да надимак Цезар (изворно Caesar) потиче од Caesares или Caesines, како су се називали људи који су „ex utero matris caeso nati”, тј. рођени исечени из материце. Такво рођење Јулија Цезара никада није доказано, али се израз „царски рез” (мед. лат. sectio caesared) везује за његово име.

Пошто се веровало да је Цезар рођен изрезивањем из мајчине утробе, латински назив за ту операцију: sectio caesarea погрешно је протумачен. На латинском језику се операција којом се бебе рађају „изрезане из материце” назива „sectio saesarea”. Обе ове речи воде порекло из глагола „сећи” или „резати”: sectio = резање и caesarea = изрезан. Ови термини су погрешно протумачени, па је друга реч повезана са Caesar, односно „цар” - те је тако и настао назив "царски рез".

Постоји још једно тумачење порекла тога израза, али и оно упућује на везу с именом Јулија Цезара. У његовом закону (Lex Caesarea), наиме, било је прописано да се утроба сваке жене умрле у поодмаклој трудноћи отвори, па је, наводно, по њему онда та операција названа царски.

Остаје закључак да је израз „царски рез” ипак настао као плод једне лингвистичке грешке.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести