Композиторка Смиљана Влајић остаје на челу Завода за културу Војводине

„Ако не детектујемо, не препознајемо и не промовишемо савремено стваралаштво, бојим се да ће многи трагови у времену, који ће остати за нама, бити заборављени ”, наводи Смиљана Влајић, која је и протеклих годину дана била на челу ЗКВ, али у в.д. статусу.
Smiljana Vlajić, kompozitorka  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Подстицање овдашње креативне сцене, експанзија издавачке делатности и даља афирмација научно-истраживачких и информационо-документационих активности примарни су задаци Завода за културу Војводине у наредном периоду како их види композиторка Смиљана Влајић, ванредни професор на новосадској Академији уметности, која је недавно на конкурсу изабрана за директора ЗКВ. „Ако не детектујемо, не препознајемо и не промовишемо савремено стваралаштво, бојим се да ће многи трагови у времену, који ће остати за нама, бити заборављени ”, наводи Смиљана Влајић, која је и протеклих годину дана била на челу ЗКВ, али у в.д. статусу.

Управо на том трагу је пилот пројекат окренут камерним ансамблима, којима је упућен јавни позив да буду део серијала концерата камерне музике, а који ће током јесени приредити ЗКВ. Овај конкурс је, иначе, отворен још данас, ансамбли могу бројати од два до пет чланова, а кључни предуслов је управо то да у свом програму имају минимум једну композицију домаћег аутора и бар једну композицију написану у 21. веку. Иначе, сви концерти ће бити одржани у галерији ЗКВ и снимљени у видео и аудио формату, а Завод ће листу одабраних ансамбала објавити до краја септембра.

Од октобра, како најављује Смиљана Влајић, креће и циклус „Путеви ствараоца”, где ће у фокусу бити књижевници, филозофи, сликари... с којима ће се разговарати о самом креативном чину. Наставља се излажење сва три часописа из окриља ЗКВ – „Нова мисао”, „Интеркултуралност” и „Мост”, а када је у питању издавачка делатност, свакако вреди истаћи монографију посвећену сликару Душану Тодоровићу „Визуелни трагови”, књигу „Имигранти у Вавилонској кули – разговори о идентитету” Зденке Валент Белић, „Грчко и римско песништво” проф. др Николе Страјнића, те завршна три тома „Енциклопедије филозофских наука” Николе Кајтеза.

У току је конкурс за доделу књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ и трајаће до 28. септембра. Подсетимо, награда је установљена као јавно признање песникињи, старијој од 18 година, за књигу поезије објављену на српском језику, између две песничке манифестације „Милици у походе“. До 13. октобра је, пак, отворен Конкурс за доделу награде „Медијакулт“, усмерен ка свим телевизијским продукцијским кућама у АПВ, које на њему могу да учествују емисијама које у генералном фокусу имају тему  „Интеркултурална комуникацију у Војводини”.

Значајна новина у раду ЗКВ  односи се на промена модела доделе годишњих награда Завода, у смислу да ће се убудуће награђивати искључиво ствараоци, те да ће одлуку у свакој категорији – од „Искре културе” за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година до „Медаље културе за укупно стваралаштво/рад” – доносити независне стручне комисије, чији ће чланови бити бирани на годину дана, уз могући продужетак мандата за највише још једну годину. Установљени су и много јаснији правилници на темељу којих ће бити реализовани поједини програми, како би им се обезбедила највиша могућа стручна подлога. На том трагу је и одлука да убудуће креирање излагачке делатности буде поверено савету галерије...

Када је, пак, реч о повећању видљивости активности Завода, један од значајних корака у том правцу биће, рецимо, заједнички наступ са Академском књигом на предстојећем Међународном београдском сајму књига. Завод за културу Војводине такође је добио и нови, атрактивнији лого, чији је аутор млади дизајнер Стојан Манчић. У плану је, иначе, и даљи развој међународне сарадње, како би се створили услови за озбиљније и систематичније презентовање овдашњих писаца, сликара, музичара... не само у региону него и шире. „Веома је значајно што Завод полако постаје препознатљив и у круговима младих аутора, стваралаца. И уверена сам да ћемо то оправдати”, порука је Смиљане Влајић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести