Обележено 96 година постојања Архива Војводине

Архив Војводине јуче је, у присуству представника других институција и гостију из иностранства, обележио 96 година постојања двема изложбама: „Ривимен (Rewomen) – Европско женско сећање“ и „Нова Србија и Славеносрбија у руском царству половином 18.века“. Изложба „Ривимен – Европско женско сећање“ је реализована у оквиру пројекта „Европско женско сећање”, подржаног и кофинансираног у оквиру програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”.
istorijski arhiv vojvodine
Фото: Dnevnik.rs

Носилац пројекта је Архив Војводине у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” и 16 партнерских организација из 10 држава (Србија, Холандија, Албанија, Италија, Француска, Грчка, Словенија, Немачка, Пољска, Црна Гора). Трајање овог пројекта је 18 месеци, од јануара 2021. до јула 2022.

- Намера партнерске мреже је да пројектом „Ривимен“ обележи 20-годишњицу усвајања Повеље ЕУ о основним људским правима, кроз креирање и промоцију међународне изложбе, посвећене историји покрета за ослобођење жена у Европи. Окупљајући партнере из ЕУ и са западног Балкана, овим пројектом желимо да обележимо значајне, али недовољно видљиве историјске прекретнице и промене у женским, људским, политичким, друштвеним, економским и културним правима. Покрет за ослобођење жена један је од најзначајнијих покрета за људска права у 20.веку и представља заједничку европску историју, изван националних оквира – напоменула је Љиљана Бубњевић, носилац пројекта у име Архива Војводине. - Циљ пројекта је да подржи и оснажи права жена кроз повећање видљивости европске женске историје и развоја међународне женске солидарности.

Активности реализоване у оквиру овог пројекта су, између осталог, међународне радионице, на теме: Жене и мир - мировни покрети, СОС телефони (Берлин, Немачка), Жене и економија - неплаћени женски рад (Варшава, Пољска), Жене и култура – феминистичка теорија и уметност, женске студије (Птуј, Словенија) и Жене и слобода – репродуктивна и сексуална права (Атина и Грчка). У пројекту је учествовало око сто жена из партнерских држава, различитих узраста и профила. Део пројекта је такође и дводневна завршна међународна конференција која се одржава још данас, управо у Архиву Војводине. За изглед и поставку ове изложбе била је задужена „Шок задруга“.

У свету се 9. јун слави као међународни дан архива, подсетио је др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, основаног 1926, институције која слави овај дан, будући да, како је додао, нема документа којег је тачно датума основана.

- Архив Војводине је дуготрајна установа, чувамо архивску грађу у великој количини докумената, ја говорим да је то негде преко 45 милиона докумената – изнео је директор Кузмановић.

Представљајући изложбу „Нова Србија и Славеносрбија у руском царству половином 18.века“, постављену на првом спрату Архива Војводине, Кузмановић је напоменуо да је она припремљена још пре 20 година, када су прикупљана документа о томе.

- То је изложба докумената о пресељењу Срба с ових простора у 18. веку у Руско царство. Дакле, негде у периоду око 1753. десетине хиљада Срба се преселило с ових простора у тадашње Руско царство, данашњи простор Украјине, и биће веома занимљиво кад погледате на десетине топонима, назива данашњих места која код нас постоје: Суботица, Мошорин, Чуруг, итд, а који постоје и на простору данашње Украјине – поменуо је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Аутори ове тематске изложбе архивских докумената су: мр Алексије С. Рачуница и Весна Башић (Архив Војводине), Људмила З. Гисцова, Лидија А. Сухих (Централни историјски архив Украјине, Кијев) и др Лариса Цвижба (Руски државни војноисторијски архив, Москва).

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести