Платформа Западног Балкана за културу има велики потенцијал

ТИРАНА: Србија је посвећена регионалној сарадњи, а Платформа за Западни Балкан има значајан потенцијал у процесима евроинтеграција које су приоритет читавог региона, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић на Министарском састанку за културу у Тирани.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Она је напоменула да је међу важним иницијативима и "Отворени Балкан" и да је значајно што је у оквиру недавног самита на Охриду између Србије, Албаније и Северне Македоније потписан важан документ о сарадњи управо у области унапређења културне сарадње.

Како је истакла, веће укључивање младих могуће је обезбедити кроз пројекте који јачају њихову активну улогу, кроз развој културних потреба деце, као и кроз јачање капацитета омладинских организација.

Гојковић је навела да међу главне задатке у том оквиру сарадње спада заштита културне баштине од свих врста изазова и облика угрожавања и додала да је важно направити конкретан корак у решавању ових питања, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Истовремено, указала је да се ми налазимо на рути за кријумчарење уметничких дела која води од Блиског истока ка Западној Европи, те навела да је важна сарадња у искреном покушају да се ова питања реше, као и да је истовремено јасно да без укључења младих у све аспекте те сарадње тешко да се на дужи рок могу савладати проблеми са којима се суочавамо.

Говорећи о улози младих у заштити културног наслеђа, Гојковић је указала да подаци говоре да у Европи опада интересовање за студије које су у вези са заштитом културног наслеђа, да се осећа недостатак младих у областима као што је архивистика, библиотекарство, конзервација старе и ретке књиге и текстила, те да је на регионалном плану потребно осмислити и координисати посебне мере за подстицање младих да се окрену посебно угроженим професијама.

Такође, напоменула је да је урађена посебна база података за украдена и нестала културна добра и да је у новом Закону о културном наслеђу уведена први пут обавеза за евидентирање несталих и украдених културних добара.

Говорећи о значају европског културног налеђа, Гојковић је међу важним пројектима који вреднује заједничко европско наслеђе истакла Европску престоницу културе и подсетила да Нови Сад ове године носи ту значајну титулу, као и да је њен главни циљ стварање већег узајамног разумевања и заједништва у Европи, о чему говори и главни програмски наратив Новог Сада 2022 – "За нове мостове".

Састанак у Тирани, на коме учествују министри културе у региону, отворили су европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел и генерални директор Генералног директората Европске комисије за образовање, културу, младе и спорт Темис Христофиду, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести