Поводом 70. рођендана Радио Новог Сада премијерно емитована радио-драма „Косингас” Александра Тешића

Поводом великог јубилеја 70. година Радио Новог Сада први део радио-драмске трилогије „Косингас - Ред змаја“ премијерно је емитован на програму РНС1 у редовном термину Драмског програма на српском језику.
kosingas2
Фото: Прва Српског народног позоришта Радоје Чупић дочарао лик монаха Гаврила, фото: Приватна архива

За љубитеље радио-драмске уметности и доброг звука, пројекат ” Косингас ” отвара нову еру у овом жанру, будући да се ово остварење може слушати у пуном квалитету само на слушалицама, што и подразумева бинаурал техника. Редакција драмског и играног програма РТВ у сусрет великом јубилеју, месецима уназад, вредно ради на радио-драмском серијалу, по тексту Александра Тешића у режији Мануела Србина, уредника Слободана Говорчина. Дело звучно потписују наш најбољи тон-мајстор и добитник највиших награда на бројним фестивалима Александар Марковић, док је асистент тон-мајстора био Милорад Ићитовић.

У пројекту ” Косингас ” учествују бројни глумци из неколико новосадских позоришта, а цео серијал биће емитован у редовним терминима драмског програма и биће постављен уз додатне мултимедијалне садржаје и на одложеном слушању на сајту ртв.рс. Уредник драмског програма на српском језику Слободан Говорчин каже да се идеја јавила када су пре пар година гостовали на Фестивалу радио-драме у организацији Румунске радио-телевизије, где се први пут појавила бинаурал категорија која их је веома заинтересовала. За фестивал у Румунији снимљена је прва пилот епизода, која је на сајту ртв.рс- одложено слушање-радио-драма доживела огроман број слушања. Говорчин каже да књига Александра Тешића ”Косингас” по жанру припада епској фантастици и да подсећа на Толкинове “Господаре прстенова“, као што је и стара српска митологија препуна чудесних бића и невероватних легенди.

”Косингас ” као прва радио-драма на програму Радио Новог Сада урађена у бинаурал техници доноси нови сјај радио-драмској уметности, јер нуди сасвим нове могућности слушања, јер ће слушаоци моћи да је адекватно чују искључиво на слушалицама, што ће им пружити осећај да се налазе у тродимензионалном простору и у центру збивања ове акционе, епско-фантастичне радио-драме.

”Косингас ” је сниман на аутентичним локацијама: у Раковачкој пећини, тунелима Петроварадинске тврђаве , манастиру Ремети и местиму попришта борбе мачевима савремених српских витезова . Музику за ово остварење компоновао је наш најмлађи композитор награђиван у Америци Никола Никита Јеремић, који компонује и музику за филмове Холивудске продукције и бројне популарне видео игре.

За редитеља Мануела Србина ” Косингас ” је заиста велики пројекат и привилегија да ради на првом пројекту те врсте, не само код нас, већ и у региону. “За мене је ово велико искуство, а највише сам учио од колеге тон-мајстора Александра Марковића који је врхунски тон-мајстор који је врло креативан и увек предлаже нове могућности.” Глумац Радоје Чупић, који у радио- драми „Косингас“ тумачи улогу монаха Гаврила, каже да је ентузијазам екипе која је радила на овом пројекту био веома заразан и да једва чека да чује премијерно емитовање, као и да се радује наставку серијала:

„Мислим да је прича веома занимљива и да ће слушаоци једва чекати да чују нове и нове епизоде. Монах Гаврило је нетипичан лик јер је и монах и ратник , који је чак и у сукобу са монашким редом. Суочен са разним опасностима, борац је против зла, а управо је у тој борби и и смисао људског живота, да пронађемо снагу и да истрајемо у тој борби. Жанр радио-драме ми је одувек био фасцинантан, јер само путем звука треба да дочара амбијент и атмосферу, али без обзира на то, мислим да има сву пуноћу и снагу осталих медија. “Косингас” звучи страшно занимљиво! Бинаурал техника ће пружити слушаоцима апсолутан доживљај као да су тамо у реалном простору са јунацима радио- драме Марком Краљевићем и монахом Гаврилом којег ја тумачим“, каже глумац Радоје Чупић, додајући да је ова радио-драма узбудљива, неочекивана и освежавајућа

Драмски уметник Љубиша Милишић који тумачи улогу Краљевића Марка, каже да је текст веома инспиративан и открива нови свет измишљене Србије из старих времена и додаје да су током снимања пролазили кроз чудесан свет караконџула, баука и вампира, док глумац Дејан Шарковић истиче да је лепота рада била у тома то што говорна радња мора да буде тачна тј. перфектна, што је за сваког глумца велики изазов. „Пробали смо да створимо један чудесни и измаштани свет који је приказао писац Александар Тешић у свом делу и уз помоћ слушаочеве маште он ће бити пун колорита, јер се радња дешава на на необичним местима, са још необичнијим ликовима“, истиче глумац Дејан Шарковић. „То је непроцењиво благо овог остварења”...

Мирјана Петрушић Змајјована

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести