Први део изложбе "Ефекат прегледа" у петак у Парку скулптура у Београду

БЕОГРАД: Први део изложбе "Ефекат прегледа" најављен је за сутра у Парку скулптура Музеја савремене уметности у Београду, о чему су данас говорили координатори и кустоси пројекта Бланка де ла Торе и Зоран Ерић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Према речима Ерића термин "ефекат прегледа" сковао је Френк Вајт у књизи истоветног наслова објављеној 1987. године да би описао когнитивни помак из перспективе астронаута који су посматрали планету Земљу из свемира.

"Питање које се намеће јесте да ли је нама потребна тако удаљена тачка гледишта у односу на планету коју настањујемо као „посада свемирског брода Земља" - да употребимо метафору Бакминстера Фулера - како бисмо схватили да тај "свемирски брод" полагано остаје без "горива" и да је посади потребан "кисеоник" казао је Ерић.

Како каже, пројекат се бави проблемом еколошке правде, коме се може приступити само анализом нераскидивих веза између климатских промена и других облика неправде у погледу родне и расне припадности, корпоративног империјализма, староседелачког суверенитета и значаја деколонизације и измештања човека из средишта света, ради стварања новог стања свести које неће угрожавати биодиверзитет планете.

"Изложба ће у средиште пажње поставити уметнике и уметничка гледишта која се према животној средини односе с поштовањем, насупрот надмености и охолости (хибрис) које одликују наше савремено друштво", каже Ерић.

Према речима Бланка де ла Торе, кустоска стратегија усмерена је на истраживање различитих формата доношења одлука и пружања одговора на ризомску замисао еко_лаб-ова, у оквиру шест подручја која представљају засебна али међусобно повезана потпитања.

"Засебне целине представљају: Род, Раса, Колонијални траг, Водотопије, Без ивица, Поуке староседелаштва, Након антропоцена и Повратак у будућност", каже Бланка де ла Торе.

Због избијања епидемије пројекат ће се одвијати у две фазе.

Први део отварања изложбе "Ефекат прегледа" почеће сутра у виду инсталација у Парку скулптура Музеја.

Све до старта другог дела изложбе планирана је израда мурала, уметничких интервенција у градским и ванградским подручјима, спровођење активистичких пројеката у сарадњи с локалним еколошким иницијативама и локалним заједницама... радионице са уметницима и образовним програмима, као и предавањима и панел дискусије са ограниченим бројем људи у Музеју и партнерским установама или преко Интернета.

Други део изложбе обухватиће радове више од 50 уметника у згради Музеја савремене уметности у Београду од 19. јуна до 20. септембра 2021. године.

Сви уметници који учествују у првој фази представиће нове радове или ће концептуално повезати своје пројекте из екстеријера с радовима који ће бити приказани на изложби у Музеју 2021. године. Осим тога, а и да би се заузела глобална перспектива која би могла да обухвати и визију за читаву планету, у пројекту ће учествовати и транснационална мрежа сарадника и партнера који ће даље истраживати главне теме и проблем ове иницијативе.

Зато ће у мрежи учествовати, између осталих, више организација и музеја из целог света, а бавиће се својом локалном проблематиком, што ће омогућити да се у оквиру пројекта замисли и другачија, нова интегрална еколошка свест.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести