Раде Шербеџија: Волео бих да више режирам

БЕОГРАД: Чувени музичар и глумац Раде Шербеџија и Западни колодвор бенд наступиће 17. јуна у Ботаничкој башти "Јевремовац" у срцу Београда, а специјално за Танјуг свестрани уметник је истакао да је и поред других вештина, он ипак само глумац, али да би више волео да режира.
rade serbedzija
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Књижевник, песник, повремено редитељ, музичар, управник и оснивач театра "Улисис" на Брионима сматра да је глума његова есенција из које произилазе друге уметности и вештине.

"Истина, понекад и јесам нешто друго, рецимо могао сам у каријери више режирати. Неке моје представе су чак биле веома успешне у младости", присетио се Шербеџија који је и режирао један целовечерњи играни филм "Ослобођење Скопља" (2016) заједно са својим сином Данилом, према истоименој антологијској драми недавно преминулог редитеља Душана Јовановића у чијој је позоришној верзији Раде одавно глумио.

"Тај филм ми се није толико посрећио, али из неких других разлога, дуга је сад то прича. Наравно, није то лош филм, али није онакав какав сам ја желео да буде. Тако да је ипак моја главна вокација глума, за филм, театар, телевизијске серије, све друго ми је успутно", наставио је Шербеџија за агенцију Танјуг.

Прослављени драмски уметник и педагог сматра да би данас могао свакога научити да глуми за само 15 дана, али да није у томе идеја, суштина овог позива.

"Своје студенте тако учим пуно тога важног. Потребно је данас младим људима помагати да што пре дођу до слободе, да освесте своју личност, да читају књиге, да гледају уметност, да будно посматрају живот. Морају исправно да се постављају према свим друштвеним и политичким приликама у земљи и целом свету, то од њих чини занимљиве људе", анализирао је за Танјугу значајан глумац у светским оквирима.

Шербеџија је напоменуо да студентима често препоруцује да уче разне вештине, од оних баналних као што је добро кувати, креативно спремати храну, пливати, јахати, свирати гитару или клавир, певати или "било шта од живота што тим младима даје изузетност и занимљивост".

"Мислим да данас сваки човек, као сви ми овде, имамо једнака срца која исто куцају. Сви имамо своје приче од рођења до овог часа. Тако да сви можемо толико тога испричати и сви смо толико богати. О свима нама се могу написати читави романи тако да сви могу бити Роберт Де Ниро или Ванеса Редгрејв, ако гледамо кроз глумце", надахнуто је истакао један од траженијих домаћих глумаца у Европи и Америци, који је присутан на иностраном тржишту од 1993.године и огромног успеха македонског филма "Пре кише" Милча Манчевског.

Раде Шербеџија је апсолутно одушевио своју верну публику у јулу 2021. на распродатом наступу у Ботаничкој башти где ће поново наступити у петак, 17.јуна, како је најавио данас у Југотон продавници у сусрету са медијима у Београду.

Публика се ужелела да чешће гледа омиљеног глумца у домаћим филмовима и серијама, колико га гледа уживо као музичара, барем једном годишње

"Ја заправо немам времена да овде у Србији често снимам, играм у филмовима, а јако бих волео", казао је за Танјуг славни уметник.

Шербеџија једино игра у представи "Ко се боји Вирџиније Вулф?" Едварда Олбија, на великој сцени Београдског драмског позоришта, у режији његове супруге Ленке Удовички.

"Имао сам доста понуда у последње време од редитеља и продуцената, посебно за филмове, али ето, ја морам имати простора и отворену ситуацију да могу добити неку одличну улогу у иностранству. Једна од тих је нова ТВ серија "Слоw Хорсес", која се управо приказује, и ускоро следи прва епизода у којој се ја појављујем", најавио је Шербеџија за Танјуг свој актуелни пројекат, најновију британску шпијунску серију у којој глуме Гери Олдман и Кристин Скот Томас.

Даље у званичном сусрету са медијима Раде је промовисао и свој последњи студијски албум "Не окрећи се, сине" (2020, Југотон/Croatia Records) за коју је уметник истакао да је изашла у право време током пандемије, да мало развесели народ и своју публику, за коју је приметио да је била веома застрашена од короне.

"Управо из тог разлога сам свакодневно снимао своје рецитовање поезије током пандемије и приказивао људима. Било је чак 50 тих видео записа. Како се корона смањивала, тако сам ја и престајао са тим и видим да је публика то заволела", приметио је глумац и певач у вези својих видео клипова које је објављивао на платформи YоуТубе и званичној Фацебоок страници.

"Музику сам схватао увек као свој хоби. Тек касније сам озбиљније кренуо да се њом бавим. Некад сам радио све то скоро левом руком, као читав албум "Не дај се, Инес", који сам снимио за само један дан. Сада је другачије, када на концерту или албумима имам једног гитаристу какав је Мирослав Тадић, тако врхунски професионалац, онда знам да мора озбиљно да се ради, нема грешке", открио је Шербеџија и даље говорио о неколицини колега сарадника на последњем албуму.

"Дарко Рундек је био мој студент, јер је он уписао Позоришну режију на Академији, знамо се одавно, увек је лепо кад сарађујемо. За насловну нумеру "Не окрећи се, сине" музику је компоновао изванредни Габор Ленђел, а ја сам написао текст, посвећен мом сину Данилу и његовој генерацији", похвалио је музичар познатог клавијатуристу из некад славног поп рок бенда "Тешка индустрија".

Рок публициста и критичар Петар Јањатовић је истакао на промоцији концерта и албума да се на новој плочи и диску налазе песме које су окупиле многе звезде бивше Југославије - Габи Новак, Матија Дедић, Хуса из групе "Парни ваљак", споменути Дарко Рундек, а присутни су стихови великог Арсена Дедића, док је снимљена и обрада чувене бесмртне баладе "Остала си увек иста" Мише Ковача.

"Ако су нас истерали из Југославије, никада не могу истерати Југославију из нас. Ово је истинска југословенска плоча, сви су ту, поново. Чак је и једна песма посвећена великом словеначком позоришном редитељу Томажу Пандуру, који нас је заувек напустио пре неколико година. Нежна, топла, сетна плоча која ме музички подсећа на некадашњу акустичну сцену Југославије", оценио је Јањатовић.

Шербеџија се за крај присетио атмосфере са концерта у Ботаничкој башти у јулу 2021.

"Био сам заиста пријатно изненађен. Постављено је око 350 столица на пространој трави, а поред је све време стајало још барем хиљаду људи. Моји концерти су обично увек распродати, тако сам навикао. Посебно се сечам две ноћи заредом у Сава центру 1997.године, по 4000 људи на вече је дошло да ме гледа", присетио се Шербеџија и најавио да ће 17. јуна бити још једно лепо дружење са верном публиком.

Простор испред Стаклене баште је био тада препун аудиторијума префињеног укуса и управо та посебна атмосфера инспирисала је Шербеџију да се и ове године врати у Ботаничку башту, новом простору за музичке програме и културне активности.

На концерту "Не окрећи се сине", који носи назив по његовом последњем албуму, Шербеџија ће изводити своје велике хитове -“Барбара”, “Протулетје се отпира”, “Мени се душо од тебе не растаје”, “Ни у твоме срцу”, “Полети птицо”, “Повратак ратника”, “Твоје њежне године”, “Не дај се Инес”, “Филипа Кљајића 32”, али и незаборавне песме Арсена Дедића, Кемала Монтена, Џонија Штулића, Мише Ковача и других славних колега са којима је сарађивао.

Концерт Радета Шербеџије организује Fusion Event, уз Цебеф.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести