Рехабилитацији тврђаве у Bачу европски Гранпри за културно наслеђе

Пројекат конзервације Тврђаве Бач освојио је Гранпри Европе Ностре за 2018, најзначајније европско признање којим се вреднује брига о културном наслеђу.
д
Фото: Промо

Награда је додељена на завршетку првог самита о европском културном наслеђу, одржаном у Берлинском конгресном центру, у присуству немачког председника Франка Валтера Штајнмајера, који је том приликом поручио да „ако желимо поново да откријемо вредности за које се Европа залаже, европско културно наслеђе је кључна референтна тачка, извор инспирације и снаге за будућност”...  

Међу 29 лауреата из 17 земаља, који су на пригодној свечаности добили признања за импресивна достигнућа у истраживању и очувању наслеђа, као и подизању свести о његовом значају, додељено је укупно седам Гран-при награда за „најизврсније од свих награђених иницијатива”. Тако се Бач нашао у друштву Санаторијума доктора Барнера у Браунлагеу у Немачкој и Византијске цркве Свете Недеље у грчком Наксосу, који су такође награђени у категорији конзервације. Гран-при су добили и Европски протокол о превентивној заштити, у категорији истраживања, затим у категорији посвећености норвешки музеолог  Тоне Синдинг Сеинсвик, као и власници бунара Аргуал и Тазакорте на Канарским острвима, док је у области едукације награђен фински образовни програм „Културни скок”.

Признања су уручили легендарни тенор Пласидо Доминго, председник Европе Ностре, и Тибор Наварчић, европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт, који је оценио да ће награђени „бити извор инспирације за друге и помоћи у изградњи мостова између људи из различитих средина”. Он је истовремено и најавио да ће Европска комисија концем ове године представити Акциони план за културно наслеђе „како би се осигурало да заједничка посвећеност у очувању културног наслеђа остане главни приоритет на политичкој агенди Европске уније”.

Образлажући награду конзервацији Тврђаве Бач, чланови стручног жирија Европе Ностре истакли су да је реч о интердисциплинарном пројекту који је не само успео да сачува и обнови остатаке импресивне фортификације грађена у периоду од 14. до 16. века, већ је у целу причу унео и јаку образовну компоненту. Посебно признање је одато синергији коју су успели да остваре актери пројекта: Покрајински завод за заштиту споменика културе као иницијатор и носилаца пројекта чији је аутор архитекта-конзерватор др Славица Вујовић, затим Општина Бач као оснивач Фонда „Векови Бача“, Технолошки факултету Универзитета у Новом Саду, где су истраживани нови материјали у културном наслеђу, те Музеј Војводине, који је у потпуно обновљеној Донжон кули приредио поставку археолошког материјала (аутор Небојша Станојев).

– Диван је осећај када на оваквом догађају прозову Србију – каже за „Дневник” др Славица Вујовић, којој је у Берлину и уручен Гран-при. – Наша земља је добила ове године три награде Европе Ностре: уз Бач, који је носилац и Гран-прија, одато је признање и истраживању и каталогизацији ликовне збирке дворског комплекса на Дедињу, као и обнови Конака књаза Милоша у Буковичкој бањи. То је огромно признање за нашу земљу, поготово у контексту Европске године културног наслеђа. 

Подсетимо, Покрајински завод за заштиту споменика културе је најпре 2003. започео са истраживањима и интервентним радовима на Донжон кули бачке тврђаве, чије је оживљавање послужило као нуклеус из кога је 2006. настао пројекат “Векови Бача”, доносећи интегративни и холистички приступ конзервацији  наслеђа и нови методолошки оквир за рад. Овај приступ подразумево је симултани рад на теренским истраживањима, рад на конзервацији и рад на едукацији и подизању свести локалних актера и струке о вредностима овог споменика и ширег окружења.

Генерално гледано, после 15 година фокусираног рада, ефекти награђеног пројекта интегративне заштите Тврђаве далеко су превазишли оквире конзерваторске струке и заштите појединачног споменика и прерасли у платформу која има за циљ оживљавање читавог културног предела Бача. Предела који укључује и Фрањевачки самостан из 12. века, и православни манастир Бођани из 1. века у чијој је цркви фрескоживопис Христофора Жефаровића, и турски хамам из 16. века... све топониме који ову средину кандидују за стављање на листу светске културне баштине.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести