Спомен-плоча Николи Караклајићу на Зиду славних

БЕОГРАД: У згради Радио Београда данас су се окупили неки од највећих доајена рок културе са ових простора где су присуствовали постављању спомен-плоче Николе Караклајића на Зид славних.
karaklajic
Фото: Youtube Printscreen

Истовремено је овај скуп прерастао и у комеморацију јуче преминулом легендарном водитељу Зорану Модлију, који је требао да данас говори о свом колеги Караклајићу.

Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, казао је да оно што је за позориште била Мира Траиловић, а за књижевности Борислав Михајловић Михиз, за радио био Караклајић.

"Био је епицентер за рокенрол. Доносио је свет нама, али оно што је још важније водио је најталентованије наше људе у свет. Био је рок првоборац, отац српског рокенрола", казао је Кањевац.

У част Караклајићу и Модлију пуштен је инсерт из емисије Николе Караклајића "Састанак у 9 и 5" у којој је, као средњошколац, Зоран Модли говорио о музици заједно са Пецом Поповићем.

Први снимци Ју групе снимљени су захваљујући Караклајићу, а Жика Јелић је казао да је за назив групе заслужан и Модли.

"Никола је био човек који је помагао младима у уметности. Први наш снимак је направљен захваљујући њему, а Модлија сам знао од детињства и када је требало да смислимо име за групу позвао нас је у његову дискотеку како би нам публика у томе помогла", евоцирао је успомене Јелић.

Рок критичар Жикица Симић казао је да, нажалост, није познавао Караклајића, али да га је увек сматрао пиониром који је спојио музику и радио, песму са слушаоцима.

"Зоран је дефинитивно био првак света у радију. Инфициран његовим емисијама и ја сам пожелео да се бавим тиме", казао је Симић.

Композитор Зоран Симјановић такође је био неко на чији бенд "Силуете" је Караклајић имао великог утицаја.

"Био је рок првоборац. Ми смо били клинци који су морали да у девет и пет чујемо његову емисију, јер је то био једини начин да се упознамо са рок сценом у свету", испричао је Симјановић.

Александар Матановић подсетио је присутне да је Караклајић био првак Југославије у шаху, као и на његов допринос у тој дисциплини.

Пеца Поповић свечано је потом открио плочу и подсетио да се 12 година након Караклајићеве смрти, а на дан његовог рођења први пут организује комеморативни скуп и да је срећан што су данас ту многи његови пријатељи, сарадници и колеге на које је он имао утицаја.

"Никола је око себе увек држао и подржавао људе попут себе - људе пуне интересовања, такав је био и Модли. Сећам се да смо заједно дрхтали те 1964. године као гимназијалци пред емисију ''Састанак у девет и пет'', исприцао је Поповић.

Он је казао и да је Караклајића увек доживљавао као другог оца, те да је он увек био прави Београђанин "нешто што полако губимо из сећања".

"Био је Београђанин који је свој град с поносом носио у свет, створивши амбијент за афирмацију домаћих вредности", казао је Пеца Поповић.

Подсетио је све присутне на то да је Караклајић основао Омладински оркестар Радио Београда, дао име Седморици младих, крстио Златне дечаке, у Холандију први понео њихов снимак из Радија и затим их повео у Енглеску, као и на то да је основао ''Џубокс'', први музички магазине у свету.

"Никола је направио и први пренос са концерта на броду ''Козара'' 1972. године… Такве људе не смемо заборавити, јер без њих не би било нас. Нажалост, у дефициту смо с таквим људима јер је он п омагао пупољцима да се расцветају, а ми живимо у времену када се они на време сасеку", закључио је Поповић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести