ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ДОБРОВИЋ, ЦУЦА СОКИЋ... ОД ВЕЧЕРАС ДО 25. МАЈА У ГМС Инспирисани Француском

Галерија Матице српске започиње вечерас у 19 сати нову изложбену годину отварањем поставке „Инспирисани Француском” на којој је представљено 65 радова уметника попут Саве Шумановића, Богдана Шупута, Петра Добровића, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Лазара Возаревића, Миће Поповића, Ђорђа Јовановића.
a
Фото: ГМС

Вернисаж својим наративом доноси причу о испреплетености, везама, утицајима, узорима и пријатељству са француском културом и уметношћу, и то кроз дела која  стоје као трајна сведочанства начина на који су великани српске ликовне уметности као „париски гости“ доживели Град светлости, као и начина на који су својим уметничким ангажманом допринели јачању српско-француских веза.

Српска ликовна уметност XX века нераскидиво је, наиме, везана за Париску школу због чињенице да је главни град Француске у том периоду постао центар најнапреднијих уметничких покрета и место сусрета уметника из читавог света. Млади српски сликари маштали су и чезнули за Паризом, а један значајан број успео је и да оствари те снове, борави и школује се у центру светске уметности тога доба, па чак и излаже на престижним изложбама савремених сликара. Париз је формативно утицао на њихове ликовне поетике кроз бројне уметничке покрете и идеје који су се смењивали на париској сцени током прве половине XX века, али их је обликовао и својим улицама, парковима и музејима и начином живота. Истовремено, најбројнију целину на изложби чине дела српских модерниста настала у међуратном периоду. Изложбом су обухваћена и дела из првих послератних година, која у новим друштвено-политичким околностима стварају носиоци међуратног модернизма, као и нове генерације које се напајају са истих креативних изворишта. Ауторка изложбе, кустос Ивана Растовић, понудила је тако једно од могућих сагледавања утицаја француске културе на српску ликовну уметност, указујући пажљиво сачињеним избором тема и аутора на разноликост инспирација и бројност уметничких веза.

 – Галерија Матице српске као активан и жив музеј стално тежи другачијим угловима посматрања и новим начинима представљања своје колекције –  речи су управнице ГМС др Тијане Палковљевић Бугарски. – Свесни да нам бројност дела у нашем фонду даје могућност разноврсних тематских изложби, одлучили смо се да на изложби Инспирисани Француском представимо један француски поглед на српску ликовну уметност XX века. Делима из нашег фонда придодали смо неколико слика са мотивима из Француске из приватних колекција и један цртеж Миливоја Николајевића, настао током његовог студијског боравка у Паризу. Он је сведочанство директних веза наше установе и нашег некадашњег управника са француском културом.

Изложба „Инспирисани Француском” реализује се у оквиру манифестације Месец франкофоније, у сарадњи са Француским институтом у Србији, а прати је истоимени српско-француски каталог. Током њеног трајања, до 26. маја, биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања, као и креативних радионица за децу и тинејџере. Реализацију каталога и изложбе омогућило је Министарство културе Србије, а велики допринос дали су Амбасада Француске и Француски институт у Србији.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести