СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДВА ВЕКА ОД РОЂЕЊА ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ПЕСНИКА Година Бранкове и наше живе вере (фото, видео)

У Српском народном позоришту вечерас је одржана Свечана академија поводом обележавања 200 година од рођења великог српског песника Бранка Радичевића.
М. Стајић
Фото: М. Стајић

„И нама је радостан рани пролећни дан у Славонском Броду где се пре два века родио песник идеала, песник искушења и творац храброг и динамичког лирског гласа, и усправна и полетна животворна и надајућа поезија с њим, која је брзо заузела своје место спрам оквира старог српског песништва, тихог, готово учмалог, каква је и била наша стварност након векова ропства и епског пребирања по средњевековним развалинама и царства и душе народне”, истакао је у свом слову Игор Мировић, председник Покрајинске владе и председник Организационог одбора за обележавање великог јубилеја. 

Фото: М. Стајић

Бранка је, наводи Мировић, осветљавао стражиловски светионик и са далеких хоризоната у којима је још живела по која искрица слободе. „Бранков полет означио је нови пут, не само за књижевност, него и за народна надања. А то је било - и данас је - најважније! У постојаност таквих осећања Бранко је веровао као мало ко пре њега и зато је ова година - заправо година Бранкове и наше живе вере. А она мора бити запета са сребрним луком , на нашим мостовима а не туђим. Вера у идеале и вера у завет у идеалима, које морамо следити у нама и међу нама, управо на Бранковим и нашим стожерним стиховима због којих га изнова и читамо. Ал’ што певах неће пропанути/Након мене хоће останути... А остао је, како каже Јован Скерлић, истински песник, срце младости, са снагом и оригиналношу великог талента. Остале су песме које су значиле читав књижевни преврат, песме не само најчитанијег него и најпеванијег српског песника. Наше време, наш данашњи тренутак, писао је Милан Богдановић касније, налази у Бранку ону виталну полетност, онај дах животне радости, дубоко осећање за вредности живота које наш човек никада раније није могао осетити и схватити. И заиста, посебно смо привилеговани можемо сведочити о великом сусрету са Алексијем Радичевићем два века од његовог рођења, песником који је оставио својим невеликим али снажним делом велики траг у нашој књижевности, култури, историји и народној души”, поручио је Мировић.

Не дешава се тако често у свету поезије да неко песничко име буде овенчано таквим ореолом славе какав краси Бранка Радичевића, тим пре ако се узме у обзир  да је умро у 29. години и иза себе оставио свега 54 лирске песме, седам епских, два одломка епских песама, 28 писама и један одговор на критику. Много тога овом поети даје  митску димензију. Јер, каже се да је “као метеор пројурио кроз кратак, али динамичан живот, исцртавши путању непоновљиве песничке судбине”.              

Фото: М. Стајић

„Мисија Бранка Радичевића јесте једна од најдубљих загонетски српске културе. Јер Бранклпо је песник који је дотакао оне трансфизичке корене ствари, неко ко је побудио и пробудио у нама једно дубоко сећање. Зато је Бранко Радичевић велик, зато је он несагледив, и зато га морамо увек изнова откривати и увек изнова изучавати”, навео је у својој песничкој беседи Драган Јовановић Данилов. „Бранко Радичевић  нас учи да нема друге обећане земље до оне коју човек може пронаћи у свом срцу. И данас свака осетљива српска душа осећа то душевно грејање које долази од Бранкових песама. Песме Бранка радичевића су света места напшег националног сећања, оне нас нагоне да се загледамо дубоко у своју културу, да се загледамо дубоко у себе, у своја унутрашња свитања, у своја унутрашња расцветавања”...

Фото: М. Стајић

Свечаној академији поводом 200. годишњице рођења Бранка Радичевића, присуствовали су и новосадски градоначелник Милан Ђурић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, директори Архива Војводине и КЦВ Милош Црњански, др Небојша Кузмановић и мр Ненад Шапоња, директир Бранковог кола Ненад Грујичић, ректор Карловачке богословије поротојереј Јован Милановић, чланови Покрајинске владе, представници Војске Србије... У пригодном програму су учествовали чланови Хора, Дечјег хора, Оркестра, Балета и Драме Српског народног позоришта.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести