Велика повеља Бранковог кола Ксенији Марицки Гађански

НОВИ САД: „Велика повеља“, признање за животно дело Бранковога кола, припала је хеленисти проф. др Ксенији Марицки Гађански, одлучио је једногласно жири у саставу Ненад Грујичић, председник, Весна Чипчић и Милан Плетел.
ksenija maricki gadjanski
Фото: arhivsrem.org.rs

Ову награду Бранково коло додељује „за надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанскога дара Бранка Радичевића“. Ксенија Марицки Гађански је са својим супругом, угледним српским песником Иваном Гађанским (1937-2012) годинама давала велику подршку и учествовала у развоју Бранковог кола, заснивању међународне књижевне награде „Бранко Радичевић“, као покретању Филозофског симпозијума који на Бранковом колу траје више од четврт века.

Ксенија Марицки Гађански (Мартинци, 1939), завршила је Карловачку гимназију, а затим Филозофски факултет (Група за класичне науке) у Београду 1962, на коме је магистрирала 1964 и докторирала 1972. Била је на научном усавршавању на Филозофском факултету у Атини и Колумбија универзитету у Њујорку. Објавила је десетак значајних књига и више стотина научних радова. Главни је уредник Зборника за класичне студије Матице српске и публикације Античког друштва “Антика и савремени свет”.


Живо осећање књижевности

„Врунски хеленист, Ксенија Марицки Гађански, свој глас као класични филолог, дугује чињеници да њен приступ античким грчким текстовима долази из оптике живог осећања књижевности, проистеклог из њеног дубоког познавања и контакта са књижевним делима нашега доба. Она није само професор класичних наука, већ хеленист у дијахроном значењу тога термина, истраживач и тумач који грчку књижевност, од антике до данас, с нарочитом продубљеношћу, чита као нераскидиву целину. Истовремено, она је личност која сагледава књижевна дела, античка и модерна, не само у њиховом уском уметничком оквиру него и у ширим друштвеним и историјским збивањима“ – навео је Насо Вајена, грчки песник и професор, добитник награде „Бранко Радичевић“.


Почасни је члан грчког научног и књижевног друштва Парнасос у Атини, које је после Атинског универзитета, најстарија културна институција у Грчкој, као и више стручних и научних удружења у земљи и иностранству. Добитник је више домаћих и иностраних награда, међу којима и грчки орден „Златни крст“, који је као ред племенитих дела Грчке установљен 1948. и додељује се само успешним женама, Гркињама и странкињама. Заједно са супругом Иваном превела је многе грчке песнике на српски језик.

„Велика повеља Бранковог кола“ свечано ће бити уручена Ксенији Марицки Гађански у Спомен-библиотеци најстарије српске, чувене Карловачке гимназије, на Радичевићев 195. рођендан, а на „Пролећним Бранковим данима 2019“, који ће трајати од 15. до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести