Захвалница Радославу Зеленовићу за завршетак мандата у САНУ

БЕОГРАД: Поводом завршетка мандата на месту управника Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ, проф. Радослав Зеленовић примио је данас захвалницу коју му је уручио академик Владимир С. Костић, председник САНУ.
zelenovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Зеленовић је овом приликом подсетио на почетке када је 2016. године одлучио да након рада у Југословенској кинотеци оснује центар за дигитализацију.

Како је рекао, циљ им је био да национално благо и културно наслеђе сачувају од пропадања и спрече да буде оштећено.

До 2018. године, подсећа Зеленовић, отворили су Архив у Београду и аудио-визуелно одељење у Сремским Карловцима, обезбедили квалитетну опрему и обучили бројне младе људе за рад на тим машинама.

Током 2019. године за шест месеци дигитализовали смо око 187.000 страна грађе различите врсте и сложености, али ту толико још да знам да ће тај посао трајати још јако дуго, казао је Зеленовић.

Он је истакао да је њихова идеја да Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ буде сервис за све оне институције које немају могућност да се баве послом те врсте, али и да сакупе грађу која ће служити стручној и широј јавности.

Уз захвалност остаје питање да ли је могло боље, могло је, али да је могло више, то вас уверавам да није, казао је Зеленовић.
До краја године очекује га, како је додао, да сакупи грађу - од покретних слика, до аудио записа из РТС, Кинотеке и Филмских новости, као и свих новина које имају архиве, како би направили дигиталну карту САНУ која ће бити доступна јавности.

Академик Владимир С. Костић захвалио је Зеленовићу на труду и доприносу од оснивања до данас и казао да је важна чињеница што су набавили опрему уз коју обучени оператери могу да дигитализују и до 2.000 страница на дан.

Нови управник Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ, академик Александар Костић истакао је да ће се као и до сада трудити да дигитализација буде на светском нивоу пратећи врхунске стандарде.

Веома је важно што смо набавили опрему уз коју ћемо моћи да дигитализујемо и пергамент из 14. века и књигу од пре неколико година. Поред саме дигитализације, важно је обезбедити и мета податке, корисничке апликације, јер та грађа пре свега мора бити претражива, како цео посао не би био узалудан, објаснио је Костић, додајући да је циљ да се у будућности повежу са светским институцијама за дигитализацију.

Потребно је да будемо референтни центар за истраживање, експериминтисање и прикупљање знања о дигитализацији. Желимо да се светски центри у будућности угледају на наш", рекао је академик, закључивши да је пред њима рад на очувању целокупног културног блага из Архива и библиотеке САНУ "јер оно виси о концу због услова у којима се налази."

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести