Пеца Поповић - културна институција која траје

БЕОГРАД: Петар Пеца Поповић је културна институција која траје, рок критичар који увек умео да препозна таленат и да помогне музичарима, оценили су вечерас поштоваоци његовог рада на скупу “Заустављеност - Вече Пеце Поповића”.
peca popovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Поповићева љубав и страст према музици и рокенролу представљена је и изложбом "Заустављеност - Рок меморабилије” је претходно отворена у галерији “Атријум” Библиотеке града Београда.

Познаваоци његовог рада су говорили о том култном београдском новинару, рок критичару, публицисти и колумнисти бирајући најлепше речи поштовања и дивљења.

Музичар Дејан Цукић присетио се својих почетака и указао колико му је управо Поповићева страст и посвећеност била од утицаја у животу и у каријери.

“Он није само рок критичар... не волим када видим да га тако потпишу, јер он готово никад није критиковао. Пеца је увек умео да препозна таленат и увек је желео не само да похвали него и да помогне музичарима”, рекао Цукић.

Говорио је и о његовим организацијама неких од највећих концерата у некадашњој Југославији као и посвећености којом је приступао свом послу.

Цукић је потом отпевао нумеру “Има нека тајна веза” а на скупу је наступио и бенд “Време чуда” који је препоручио Поповић лично.

Сам Пеца Поповић оценио је да је “проба његове сахране успела”.

“Људи углавном оно што мисле о вама чувају да кажу кад умрете, али ја сам доживео да чујем”, шаљиво је рекао Поповић.

Такође је рекао да му је жао што на изложби нема многих ствари које су оставиле печат у његовој животу, као што је његова прва гитаријада, говор који је одржао у Женеви поводом тога што је први на свету штампао конвенцију о праву детета, први концерт Бајаге и инструктора у Дому синдиката који је био распродат, концерт Ју групе 1971. године...

“Ми смо генерација која је волела музику и живела за музику”, навео је Поповић указујући да је после концерта Бијелог дугмета Градско зеленило констатовало да је код “хајдучке чесме” уништено само “Четири метра живице и два метра ограде.

Сада, како је констатовао, “када се у Београду брани Косово уништи се цела Кнез Михајлова”.

Култни познавалац рокенрола нагласио је да му тај посао омогућио да пропутује цео свет и да се дружи са највећим људима свог посла, који су свирали, певали, носили доброту и таленат.

“То се парама не може купити”, закључио је Поповић.

На изложби је кроз артефакте из личне Поповицеве архиве приказано 50 година његовог бављења рокенролом, као хроничара збивања, сведока и тумача многих догађаја у рокенролу у земљи и свету.

Поповић, новинар, рок критицар, публициста и колумниста “Блица”, аутор је књиге “Рокописи” и са Михајлом Пантицем коаутор књиге “Бити рокенрол”.

Аутор је и више прича и есеја у култним рок часописима “Џубокс” и “Рок”, на првом музицком радију 101 - програма Радио Београда и на првој алтернативној телевизији ОК канала.

Овогодишњи је добитник награде Фондације “Тања Петровић” за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести