Први посетиоци после 10 година у Музеју савремене уметности

БЕОГРАД: Музеј савремене уметности је данас, после 10 година, коначно отворио своја врата за посетиоце који од 10 часова у великом броју долазе како би обишли реновирану зграду на Ушћу и погледали изложбу "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности". 
1
Фото: Tanjug

Премијерка Ана Брнабић је заједно са председницом Скупштине Мајом Гојковић и министром за културу и инфомисање Владаном Вукосављевићем и градоначелником Београда Синишом Малим обишла изложбу "Секвеце уметности Југославије и Србије" која је постављена на 5 хиљада квадрата.

"Ово је најлепши дан за мене од како сам ушла у владу Србије августа прошле године. Драго ми је што после десет година враћамо Музеј публици у Београду и целој Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да ће се Влада Србије фокусирати већ од сутра на завршетак радова Народног музеја.

"Желимо тиме да покажемо колико нам је култура важна и да је нешто без чега не можемо да остваримо напредак", поручила је премијерка.

Она је захвалила колегама у актуелној, али и претходној влади који су уложили велики напор да се обнова Музеја заврши, као и председнику Србије Александру Вучићу који је, како је навела, инсистирао да се радови што пре приведу крају.

Премијерка је изразила задовољство што су се први пут око ове велике идеје окупила три велика бренда, Музеј савремене уметности, Београдски фестивал игре и Београдска филхармонија.

"Хвала што сте оставили сујете по страни и што сте показали шта све Србија има. Поносна сам данас јер је ово Србија за коју сам увек говорила да може", поручила је Брнабић.

Директор Музеја савремене уметности Слободан Накаради рекао је да је ово велики дан за српску културу и најавио да ће Музеј радити наредних седам дана и ноћи непрестано као и да се нада да ће посета бити иста као и данас на отварању.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је данашњи дан - дан када Београд поново постаје културна престоница овог дела Европе као и да је посебна симболика што се Музеј отвара на Дан ослобођења Београда.

Он је навео да после десет година Београђани и сви остали могу поново да посете Музеј који је на данашњи дан први пут и отворен.

Мали је истакао да је осим Музеја извршена и реконструкција околне зелене површине где су урађене пешачке стазе, седам спортских терена као и игралиште за децу .

Градоначелник је рекао да Београд сада има један нови простор где грађани могу да проводе слободно време и уживају у културним и свим другим садржајима.

Он је додао да ће отварањем Народног музеја у јуну следеће године, културна понуда Београда бити попуњена

Међу посетиоцима су представници иностраних културних центара у Београду, установа културе и уметници, а присутни су министар културе и информисања Владан Вукосављевих, градска секретарка Ивона Јевтић...

Очекује се долазак председнице Владе Србије Ане Брнабић, председнице Народне скупштине Маје Гојковић и градоначелника Београда Синише Малог.

Зграда Музеја савремене уметности, дело архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић, грађена од 1960. до 1965. године, затворена је 2007. када је отпочела реконструкција и адаптација. 

Обнова те реперзентативне зграде подразумевала је уређење подрумских просторија (депоа, радионица, атељеа за конзервацију и економата), сређивање крова, измештање енергетског блока из зграде музеја у засебан објекат, комплетно уређење ентеријера, замену инсталација и обнављање фасаде. 

Музеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање и презентовање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардимаи представља паметну зграду у којој је све компјутеризовано. 

Колекција Музеја савремене уметности формира се још од 1958. године, данас броји преко 8.000 дела.

Нова изложба дела из збирки МСУ обухвата преко 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас. 

Аутор концепције је др Дејан Сретеновић, а кустоси изложбе су и мр Мишела Блануша и др Зоран Ерић.

Изложба на пет нивоа музеја структурирана је као низ од 18 секвенци, слободно груписаних око хронолошке осе која прати историјски развој уметности у Југославији и Србији у периоду дужем од једног века. 

Термин „секвенце”, преузет из филмске терминологије, овде се односи на уметничке правце, тенденције и покрете. 

До 27. октобра публика ће бити у могућности да у било које време обиђе изложбу, а улаз ће бити бесплатан.

У том периоду у пратећем програму наступиће диригент Хајнц Карл Грубер, сопран Бранислава Подрумац и диригент Урс Габриел Фелц, док ће играчи Дрезден Франкфурт команије и српски играчи изводити две кореографије славног Јакопа Годанија. 

Оргнизован је и музички програм на платоу испред музеја, уз џез квартет "Фоур Плус", ди-џејеве Бобана Петронија и Соњу Павлицу, као и програми за најмлађе посетиоце.

Уведене су и три ванредне аутобуске линије које ће од Трга Републике, Вуковог споменика и Бановог брда саобраћати до МСУ-а.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести