Представе из целог света на Шекспир фестивалу

Први пут на Шекспир фестивалу у Вили “Станковић” у Чортановцима, публика ће гледати представу без иједне речи.
д
Фото: Промо

Иако је Шекспир синоним за речито драмско стваралаштво, реч је о плесној представи трупе “Имперфект денсерс” из Италије, која је ни мање, ни више, него - “Хамлет”. Како је могуће тако се питати бити или не бити, видећемо 1. јула, када је на програму отварања Шекспир фестивала, а дан затим уследиће и радионица за студенте Академије уметности у Новом Саду, јер, што би рекао редитељ Никита Миливојевић, оснивач Шекспир фестивала, кад већ дајемо паре да нам дођу људи, нека бар ураде још нешто док су ту.

А нису само они, или Никита Миливојевић, о којем ће бити представљена и монографија Оливере Милошевић, срце предстојећег, деветог издања Шекспир фестивала. Након представа Игора Вука Торбице, Андраша Урбана, Кокана Младеновића, ред да представи Шекспира каквог га изводимо у региону дошао је и на Дејана Пројковског, редитеља из Македоније, који је “Укроћену горопад” режирао у Градском позоришту Подгорица.

– Ово је права комедија – открио је Никита Миливојевић. – Истина, са помало бизарним елементима.

Никита Миливојевић је био и у жирију мреже европских фестивала посвећених Шекспиру, који је оцењивао најбоље идеје за представе. Једна од њих, о Ромеу и Јулији, аутора из Норвешке, нашла се у најужем избору заједно са концептом аутора из Турске да прикажу “Краља Лира” као Ердоганову владавину. “Победила је љубав”, како је то прокоментарисала новинарка Тања Њежић, па ће публика у Чортановцима имати прилику да види како је идеја о најпознатијем љубавном пару реализована у представи која се на основу Шекспирове драме бави сличним љубавним причама из целог света. Представа из Норвешке се иначе зове - “Ромео и Јулија и друге катастрофалне љубавне афере”.

„Хамлет - евиденција злочина једне монархије”, наслов који подсећа на идеју аутора из Турске, који су Лира видели као Ердогана, четврта је представа на програму предстојећег Шекспир фестивала у Вили “Станковић” у Чортановцима. Ова представа ће због техничких околности ипак бити изведена у Српском народном позоришту, 4. јула, а долази из дубровачког Казалишта „Марина Држића”, у адаптацији и режији Ливије Пандур. За њу је Никита Миливојевић рекао да представља својеврстан наставак упечатљивог стваралаштва Томажа Пандура, јер своди “Хамлета” минималистичким поступком на два пара - Хамлета и Офелију, те Краља и Краљицу.

Шекспир фестивал ће у деветом издању имати и друго полувреме, како су то назвали организатори. После овог летњег, почетком јула, програм се наставља у јесен, када ће публика имати прилику да види седмодневни позоришни маратон - “Сабрана дела: са Шекспиром за столом” - трупе Форсед ентертејмент из Велике Британије. Сваки дан, за столом, у форми фигуративне игре, публика ће моћи да прати пет представа у трајању од 45 минута. Ова бајковита играоница, по речима Никите Миливојевића, са огромним успехом се већ годинама изводи широм света.

У самој завршници јесењег издања Шекспир фестивала, пред публику излази и премијера “Макбета” у режији самог Никите Миливјевића, који се нашалио на рачун тога да је позоришним круговима, осим његове страсти за Шескпира, познато и то да се о “Макбету” не говори, јер је то уклет комад. Ипак, извесно да ће “шкотска представа” бити премијерно изведена, у копродукцији Шекспир фестивала са Српским народним позориштем, Београдским драмским позориштем, Фестивалом Град театар Будва и Новосадским позориштем/ Ујвидеки синхаз. 

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести