У Ујвидеки синхаз стижу гости из Будимпеште, Егера и Јапана

Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз ових дана препустиће своју сцену гостима из Будимпеште, Егера и далеког Јапана, који ће, како најављују домаћини, извести три занимљиве представе. Ова гостовања на измаку сезоне, замишљења су као део слављеничке 45. сезоне Новосадског позоришта.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Театар “Јожеф Атила” из Будимпеште гостоваће 15.јуна с представом “Трешња са црном петељком”, коју је режирао Имре Керењи, добитник награда “Мари Јасаи” и “Кошут”.

- Страст и патриотизам у Бачкој усред судбоносне олујне историје. На почетку приче, у Бачкој су на власти Мађари али се пријатељства и љубави не рађају на основу националне припадности. Мађарски жупан је тајно заљубљен у лепу Ирину, супругу његовог пријатеља Душана. Ирину такође привлачи мађарски жупан, али своју љубав крију једно од другог. Историја у њиховом случају изводи судбоносни обрт. Наиме, кад Срби преузму власт у Бачкој, мађарски жупан је приморан да бежи. О његовој и судбини Ирине и Душана говори ова историјом проткана романтична драма о поносу, пријатељству и љубави, понекад драматична, али и духовита представа  - пише у најави “Трешња са црном петељком”.

Из Јапана, пак, 19. јуна стиже „К. Олуја”, базирана на „Бури” Виљема Шекспира, по идеји, дизајну и режији Казујоши Кушиде. На премијери 2017, Кушида је изјавио да „Бура” делује као бајка, али је у исто време неухватљиво чудо овог света и универзума које се може приказати једино позоришним средствима. У том смислу, представа приказује веома реалан свет. У представи су виле - виле, али и као духови, магија остаје магија баш као и уметност. „Желим да поставим нешто невидљиво, нешто што се осећа у позоришту које доноси магичну моћ уметности. Желео бих да публика осети моје мисли, а не да их угуравам у малену кутију логике”, наводи уметник. „Каранфили и руже” наслов је плесне представе трупе „ ГГ Танц Егер” из Мађарске, која ће гостовати 20. јуна. Кореограф је Клебио Оливеира.

- Љубав је основни покретач људског размишљања већ хиљадама година, она игра важну улогу у свету античке митологије, религије, филозофије и уметности. Кореограф у овом случају истражује љубав и страст из угла разума. Шта нам се одвија у мозгу кад смо заљубљени? Какву везу стварају тело и мозак? Како се овај осећај може описати ако га посматрамо из реалнијег угла? Како се поставља наш мозак наспрам страсти? Представа плесне трупе из Егера поставља питања и нуди одговоре о емоцијама, жељама и сусретима - најављују у Новосадском позоришту.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести