Вечерас премијера Ibi The Great у Народном позоришту Сомбор

Народно позориште у Сомбору ће вечерас у 20 часова на великој сцени, као трећу премијеру у овој сезони, извести ауторску представу „Ibi The Great“ редитеља Андраша Урбана, рађену по чувеној драми „Краљ Иби“ Алфреда Жарија, у драматизацији Ведране Божиновић.
д
Фото: Нађа Репман

У представи играју Немања Бакић, Даница Грубачки, Никола Кнежевић, Срђан Алексић, Биљана Кескеновић и музичар Страхиња Рашић (хармоника). - Мислим да ће ово бити једна врло жива, духовита и енергична представа. Имамо сјајног, младог глумца Немању Бакића, који игра Ибија, и у ствари су свих пет глумаца супер. Наравно, ова представа је настала исто као и иначе, Ведрана Божиновић је писала текстове, на основу импровизација домаћих задатака, које су сами глумци доносили – каже за наш лист редитељ Андраш Урбан.

То јесте и представа, додаје Урбан, која преиспитује начине како се можемо бавити стварношћу, као и однос према позоришту, односно сцени и публици.

- Наравно, пошто је реч о краљу Ибију, јако је тешко избећи, заправо не треба ни избећи, саму помисао да ћемо радити гротеску о неком злом владару, али овде то није случај. Ипак се представа бави и Пољацима. Постоји та реченица „Јер да није Пољске, не би било ни Пољака“. Жаријев комад се и зове „Краљ Иби, или Пољаци“, значи да говори и о односу владара и народа, тако да је исто и о народу, колико и о владару – указује Урбан.

С друге стране,  подсећа редитељ, тај комад има значај, који је добио највише почетком, односно у првој четвртини 20. века, са дадаистима, који су га, како каже, малтене ставили на своју заставу.

- То јесте комад преко којег се бавимо и уметношу у уопштеном смислу, и концептом уметности, сукобом мејнстрим културе, и наравно, и оним моментом због чега је и сам Жари написао овај комад. Он у том тренутку раздрмава то грађанско, уобичајено, клишеанско позориште, које постоји. „Краљ Иби“ јесте комад који руши позоришне конвенције, и доводи сваки моменат, сваки атрибут позоришта, до преиспитавања, или до рушења, до деконструкције – објашњава Андраш Урбан.

О томе колико је у представи остало текста комада „Краљ Иби“, Урбан крајње прецизно одговара.

- Ево, рећи ћу вам тачно, засад имамо 31,2 одсто Жаријевог текста, озбиљно вам кажем, баш сам израчунао. Остало је Ведрана Божиновић написала на основу глумачких импровизација, али, на крају, крајева, то она све заокружује – напомиње Урбан.

За сам рад у сомборском позоришту, и сарадњу са свима, Урбан има једино речи похвале.

- У Сомбору је стварно лепо радити, што се глумаца тиче, и целокупног позоришта. Овде стварно имате техничко особље које исто тако живи за то позориште, толико се дају, као и добри глумци, којима је битна представа, и покушавају све да направе на најбољи могући начин. То је јако битно и врло је ретко – истиче редитељ Урбан, који је и сценограф ове представе.

Костимографкиња је Биљана Гргур, композиторка је Ирена Поповић Драговић, а консултант за сценски говор био је Богомир Ђорђевић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести