Весна Шашић, директорка сомборског филмског фестивала: Више од кратке забаве

На трећем Сомборском филмском фестивалу, који почиње сутра и траје до 16. јула у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, биће приказано 15 филмова у пет селекција. Главни програм ће представити пет остварења из наше земље и Европе: „Концентриши се, баба“ Пјера Жалице, „Оаза“ Ивана Икића, „Матер“ Јуре Павловића, „Ундине“ Кристијана Пецолда  и „Зној“ Магнуса фон Хорна.
4
Фото: Youtube Printscreen

У Селекцији младих аутора наћи ће се три филма који су донели свеж редитељски приступ у домаћој кинематографији: “Лихвар” Немање Ћеранића, “А. С. (25)” Милене Грујић и “Ивана Грозна” Иване Младеновић. Панорама шведског филма, реализована у сарадњи са амбасадом Шведске, приказује остварења са значајних европских фестивала. Селекција “Кад би Сомбор био Холивуд” посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, али и из историје наше земље као што су “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића, “Порајмос” Горчина Стојановића и “Жућко - прича о Радивоју Кораћу” Гордана Матића. У Филмском матинеу за децу на репертоару ће бити два филма – “Тајна изгубљеног краљевства” и “Леси се враћа кући”. Посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму који чине промоције књига, радионице, балет и концерти. Улаз на све програме је бесплатан.

 Редни број трећи, кад је реч о Сомборском филмском фестивалу, већ означава континуитет. Откуд је дошла иницијална идеја о оснивању, како су прошла прва два издања, колики је одзив публике и да ли већ можете да оцените потребе и навике Сомбораца кад је филм у питању?

- Филмски фестивал основан је 2018. на иницијативу Душанке Голубовић, тадашње градоначелнице Сомбора, а са жељом да Сомборци добију фестивал о каквом су маштали годинама. Такође, упориште за оснивање фестивала пронашли смо у визионарском филмском раду Ернеста Бошњака, пионира домаће кинематографије који је имао сан да од Сомбора направи европски Холивуд. Прва два издања послужила су нам да ослушкујемо публику и на основу тога одлучимо којим путем треба да се крећемо. Популарност фестивала је расла, а самим тим и наша одговорност према љубитељима филма. Постали смо препознатљиви по селекцији “Кад би Сомбор био Холивуд”, по пратећим програмима који дају посебан шарм фестивалу, а пре свега по разноврсном репертоару. Верујем да и награде фестивала полако постају престижне, јер заиста настојимо да наградимо најуспешнија и најистакнутија имена. На основу интересовања које уочавамо током првих дана дељења карата, чини нам се да ће ново издање фестивала у значајној мери надмашити претходна.

 Програм предстојећег Фестивала сврстан је у пет селекција. Ко селектује филмове, можете ли рећи нешто више о критеријумима и ономе што очекује публику, односно о разлозима за избор баш ових филмова, можда издвојити и неке од фаворита?

- Селектор фестивала ове године је Дејан Дабић, уредник филмског програма Нишког културног центра и аутор бројних филмских издања, који је настојао да обједини младост и искуство током селектовања филмова. Поносни смо на чињеницу да ћемо публици представити филмове са значајним фестивалским и стручним референцама, али и оне којима ће се филмофили обрадовати. Имамо две такмичарске селекције – Главну и Селекцију младих аутора. Нетакмичарски део програма су селекције “Кад би Сомбор био Холивуд”, “Панорама шведског филма” и селекција актуелна у предфестивалским данима, 11. и 12. јула, а намењена је најмлађима. Фокус је ове године стављен на промоцију савремене домаће кинематографије, али неће изостати ни немачки, шведски, румунски, хрватски филмови. Потрудили смо се да направимо филмски празник и да приказујемо филмове у најлепшем амбијенту. Издвојила бих филмове “Концентриши се, баба”, филм Пјера Жалице који ће отворити Главни програм, затим пољско-шведску драму “Зној” која се бави животом на друштвеним мрежама и свим њиховим погодностима и опасностима. Вишеструко награђивана и хваљена француско-немачка мистерија “Ундине”, биће приказана друге вечери. Озбиљна социјално-љубавна тема очекује нас у филму “Оаза”, редитеља Ивана Икића – филм је копродукција Србије, Словеније, БиХ, Француске и Холандије, а “Матер”, драма Јуре Павловића, биће приказана 15. јула. Ништа мању пажњу не заслужују ни филмови из Селекције младих аутора, као ни наслови ревијалних селекција.

 Што се тиче програмске целине “Панорама шведског филма”, може се претпоставити да се она из године у годину мења?!

- Сарадња Сомбора са Амбасадом Шведске у Србији траје већ неколико година. Захваљујући тој сарадњи реализовали смо више успешних, првенствено филмских програма. Ове године биће приказана два шведска филма: “Брит Мери је била ту”, комедија/драма коју потписује Тува Новотни, као и породична комедија “Суне вс Суне” у режији и по сценарију Јона Холмберга. Према мишљењу европских и светских филмских стручњака, шведска кинематографија је последњих година на врхунцу и два филма су заиста премало да се представи филмски опус Швеђана за који смо годинама били закидани, али то је разлог више да сачувамо ову селекцију и да она постане традиционална.

 Иако имате и програм „Кад би Сомбор био Холивуд”, јер сам град има историју везе са овом америчком одредницом света филма, приметно је да не инсистирате на такозваним “блокбастерима”, напротив!

- Као што сам већ истакла, биће за свакога понешто, али не на начин који подсећа на одлазак у биоскоп када након завршетка пројекције и кокица које сте појели, заборавите на филм који сте гледали. Остварења са овогодишњег Сомборског филмског фестивала, неће вам пружити само краткотрајну филмску забаву већ ће вас натерати да се и сами замислите над судбином јунака са којима се можете и поистоветити. Већи број филмова доноси животне, реалне теме, проблематизује актуелности данашњег живота и оставља простор критичарима и публици за слојевитије тумачење и разумевање филмских наратива.

 Један од куриозитета Сомборског филмског фестивала је то што је улазак на све програме бесплатан! То је заиста редак пример бриге за културу, а при томе није реч о комерцијалном дешавању. Можете ли да прокоментаришете овај значајан детаљ?

- Пандемија кроз коју смо прошли и још увек пролазимо допринела је да људи буду жељни манифестација оваквог типа, жељни културе. Наш циљ је да промовишемо филмску делатност и приредимо публици незаборавне филмске вечери. Захвални смо градоначелнику Антонију Ратковићу, као и председнику Скупштине, Зорану Русу, који су препознали значај фестивала и подржали идеју о бесплатним картама. Иако се деле бесплатно, број карата је ограничен, тако да позивам све филмофиле да на време узму карте у Галерији Културног центра “Лаза Костић”.

Концерт „Лав хантерса” за крај

 Шта бисте издвојили од пратећих програма ове године?

- Пратећи програми су веома важни и управо они чине фестивал аутентичним, одређују његов карактер. Ове године ће посетиоци бити у могућности да уживају у разговорима са филмским радницима, промовисаћемо неколико издања Филмског центра Србије и Нишког културног центра, најмлађе очекују филмске радионице, организоваћемо и посебна дружења и излете за учеснике фестивала како бисмо им на најлепши начин представили Сомбор и потенцијале нашег града као будућег филмског центра. Фестивал је само један корак, али веома значајан, који чинимо на том путу. Почетак фестивала обележиће извођење балета “Један” у продукцији Удружења балетских уметника Србије, док ће по завршетку и церемоније проглашења победника, публика бити у прилици да ужива у концерту бенда “Лав Хантерс”.

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести