У Галерији САНУ изложба дела Уроша Предића

Поводом 160 година од рођења сликара Уроша Предића (1857 - 1953) једног од највећих сликара српског реализма у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду 14. марта отвара се изложба дела овог знаменитог уметника. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Изложба "Дакле, Ви сте тај Урош Предић?" се реализује у сарадњи са Народним музејом у Зрењанину, институцијом у коју је годину дана након сликареве смрти, 1954, доспео готово целокупан легат из Предићевог београдског атељеа - 32 дела и вајарски и цртачки радови других аутора који су представљали овог уметника. Поставка подразумева и личне предмете, намештај, фотографије, посетнице, разгледнице, писма, ордење, дневник, сликарске реквизите и материјал, каталоге, књиге и часописе...

Живот и стваралаштво Уроша Предића су приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године. Такође је истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана коресподенција омогућава да се сагледају и контакти које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота. Урош Предић  је био висок, кошчат, витак. Забележена је и ангедота која је послужила за назив ове поставке. Када је Предић први пут дошао у манастир Гргетег да ради иконостас дочекао га је архимандрит манастира Иларион Руварац и рекао му је: „Дакле, Ви сте тај Урош Предић. Ја сам Вас замишљао као неког буцова, а Ви се отегли ко гладна година!

Изложба чији је аутор виши кустос-историчар уметности Оливера Скоко је готово три месеца, од децембра до фебруара, трајала у Салону Народног музеја у Зрењанину и за то време је видело око 8.000 посетилаца. Изложба у Галерији САНУ биће допуњена портретима Вуке Велимировић, Ксеније Атанасијевић и Марка Мурата, који су део Уметничке збирке САНУ, као и "Аутобиографијом" (Годишњак Српске краљевске академије 28, 1914-1919, Београд, 1921) и "Аутобиографијом" (Архив САНУ, досије уметника, Београд 1946). Биће изложена и слика "Косовска девојка" из збирке Музеја града Београда и портрет Михајла Пупина који је у власништву Цркве у Идвору.

Изложба ће бити отворена до 15. априла, а током њеног трајања биће организовано неколико предавања посвећених животу и делу Уроша Предића.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести