Уликс Фехмиу: Овде је увек неко крив...

ЗАГРЕБ: Да ли некоме дође до свести шта значи говорити истим језиком, пита се Уликс Фехмиу, један од главних глумаца у првој регионалној ХБО серији "Успех", уз опаску да је немогуће не сарађивати у региону који има толико заједничког, без обзира на то што сваки културни простор има свој карактер. 
uliks fehmiu, printscreen
Фото: Uliks Fehmiu, foto: Printscreen

"Стално се инсистира на различитостима, а толико тога имамо заједничког. Кад схватите да неко из Сарајева, Загреба, Тузле, Скопља...мучи исту муку и свака средина има своје моћнике, лакше је схватити колико су наше различитости мале, а сличности проблема са којима се суочавамо велике", каже Фехмиу у разговору за Танјуг у Загребу, након претпремијере "Успеха". 

Он истиче да апсолутно има простора за регионалне пројекте попут серије "Успех", снимљене по сценарију Марјана Алчевског, а у режију оскаровца Даниса Тановића, која ће премијерно бити приказана 6. јануара на ХБО каналу и путем ХБО ГО услуге у земљама региона, као и у централној Европи, Скандинавији и Шпанији.

"Успех" је драма о обичним људима из наше свакодневице, који покушавају да успоставе контролу над својим животима, а Фехмиу каже да суштина приче лежи у провалији која се све више шири, између "малог" и све беспомоћнијег човека и "великог", који је ужасно моћан и који себе, зато што има новац, моћ или власт, доживљава самим богом. 

"Серија говори о нама. О људима, који се себи чине беспомоћнима, иако у ствари имају моћ да кажу не, ако то зеле, ако се усуде. Свако од нас би требало да схвати и да верује да наше пристајање или непристајање на неке ствари у друштву такође имају свој учинак и дејство", истиче Фехмиу. 

Тако и ликови из серије, "мали људи" чији се обични животи стицајем несрећних околности преплићу, одлуче да је доста, а Фехмиу сматра да је индивидуална ствар када ће се неко пробудити и усудити. 

"Лик који тумачим, архитекта у педесетим годинама, коначно је одлучио да неће више да учествује у сумњивим грађевинским пројектима. До тог тренутка је уживао у плодовима сопствене недоследности, али се једног јутра пробудио и одлуцио да то не жели више да ради, ма какве последице биле. Ја сам био доста млађи кад сам рекао - ја сад ово не могу, не осећам се добро на сцени, ићи ћу негде да печем хлеб док се не буду створили услови да се осећам добро док будем радио свој посао", наводи Фехмиу. 

Говорећи о раду на серији, у којој играју и Ива Михалић, Тара Талер, Тони Гојановић и Марија Шкаричић, каже да се некада овде тако радило - пристојно, достојанствено, под "нормалним" условима, у дивној атмосфери. 

Додаје да је с Данисом Тановићем одавно желео да ради, као и да је добио прилику да игра с колегама које није познавао, а чији рад веома цени. 

Фехмиу је почетком деведесетих година отишао у Америку, где и данас живи, а осврћући се на тај период каже да су народи пропатили због онога што су националисти на власти у региону тих година направили.

"На жалост је и даље све слично и поново узима маха. Рецепт да је увек неко други крив, овима Срби, овима Албанци, овима Хрвати. Докле више?", пита се и констатује да је национализам најјачи адут сваке владе за сопствени опстанак.

А колико је важан језик којим говоре људи на власти и начин на који се шаљу поруке јавности кроз медије види се на примеру америчког председника Доналда Трампа, после чијег је доласка у Белу кућу, каже, драстично порастао број злочина и кривичних дела базираних на мржњи. 

Дубоко верује да, кад се говори: помогни другом, добро је лепо, учини добро... да то функционише. 

"Али, исто тако реагујемо и када нам се говори овај је крив, због њега ти је дете гладно. Страх и мржња су вируси који се шире брже од еболе. А овде код нас у региону је увек неко други крив", каже Фехмиу. 

Сматра и да медији сносе велики део одговорности, јер, наводи, оно што они презентују долази до базе која одлучује да ли ће моћи да мења сопствену судбину тиме како и за кога ће гласати.

"Сврха новинарства би требало да буде едукација бирачког тела. Преношења фактуалних вести, без коментарисања истих, како би онај који гласа могао да донесе едуковану одлуку. Али, све док је информација која до појединца и гласача долази политички обојена, нетачна, небитна, лажна...ми цемо гласати по интересној или националној линији. И тада је опоравак готово немогућ", каже он. 

Југославију је напустио 1993. године, као већ остварени глумац. 

Играо је у филмовима "Црни бомбардер", "Византијско плаво", "Булевар револуције" и представи "Запали ме", која га је прославила. 

Заједно са супругом, глумицом Снежаном Богдановић и пријатељима из Београда у Америци је основао пекару Паин д''Авигнон, чији производи су убрзо стекли репутацију високог квалитета и свакодневно се испоручују луксузним хотелима, ресторанима и славним кухињама. 

И док признаје да можда понекад направи врхунски хлеб, каже да се нада да ће тек "испећи" неку врхунску улогу.

"Хајде да се сви бавимо својим послом, поштено, најбоље што можемо. Ради свој посао, то би толико тога учинило бољим", поручује.

Иако не живи у Србији, Фехмиу годинама снима филмове и серије у земљи и региону. За улогу у филму Устаничка улица 2012. године добио је награду "Цар Константин" на филмским сусретима у Нишу, као и награду за најбољу мушку улогу на Сарајево филм фестивалу.

Тренутно као продуцент приводи крају филм "Шавови", чија је тема крађа беба и који би требало на пролеће да буде у нашим биоскопима.

Серија "Успех" премијерно ће бити приказана 6. јануара на ХБО каналу и на ХБО ГО.

На ХБО ГО одмах ће бити доступно свих шест епизода, док ће на ХБО каналу сваке недеље у 20 сати бити емитована по једна нова епизода.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести