clear sky
9°C
05.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2334
usd
102.0131
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖУТ КАО ДУКАТ: Тајна савршеног киселог купуса ОВА ВОЋКА ДАЋЕ МУ БОЈУ И УКУС КОЈИ СЕ ПАМТИ

05.11.2025. 19:04 19:07
Пише:
Извор:
Дневник
2
Фото: AI, ilustracija

Иако се кисели купус данас може купити готов у свакој продавници, мало шта може да замени онај домаћи, пажљиво спремљен у бурету. 

Управо зато многи га и даље сами киселе — јер знају да је разлика у укусу непроцењива.

Кисели купус је једна од најомиљенијих зимских намирница — од њега се спрема сарма, подварак, кувани купус или освежавајућа зимска салата богата витаминима и природним пробиотицима који јачају метаболизам.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Оно што издваја домаћи купус од куповног јесте његова златножута боја и пунији укус. Тајна је у једном неочекиваном састојку — дуњи.

Како се припрема

Најпре очистите главице купуса од спољних листова, оперите их и издубите корен. У удубљење ставите со, а први ред у бурету нека буде нарибани купус.

Када све поређате, на врх додајте неколико парчића дуње и два ловорова листа. Управо дуња ће пустити своју природну боју и благо слаткаст мирис, захваљујући којима купус добија препознатљиву жуту нијансу и посебан укус.

Фото: pixabay.com

После отприлике три недеље ферментације, купус ће бити савршено кисео и спреман за употребу. Само је важно да пратите да ли је расол бистар и да купус нема чудан мирис.

Савет за чување

Најбоље време за кисељење купуса је средина октобра, када су температуре стабилне, између 18 и 21 степен. 

Идеално место за чување је подрум — таман и свеж, без великих осцилација у температури, што ће купусу помоћи да остане укусан и здрав током целе зиме.

Дневник/ Крстарица

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар