Након објаве Бруса Вилиса: Познате личности које се боре с афазијом

Након дугогодишње борбе с афазијом, звезда филмова „Умри мушки”, Брус Вилис, морао је да донесе тешку одлуку да оде у глумачку пензију. Иако му је глума значила све, због когнитивних способности, које су увелико смањене, Вилис није имао другу опцију него да призна да му је болест променила живот из корена и то онако како се никада није надао.
b
Фото: Youtube Printscreen

Његова одлука објављена је на друштвеним мрежама, и то на профилима његове бивше супруге Деми Мур, садашње Еме Хеминг Вилис као и код три старије кћери - Румер, Скаут и Талуле (с Емом има и Мејбел и Евелин), након чега се јавност почела питати о чему се ту, заправо, ради.

Али, афазија није непозната у свету славних особа, те су већ нека добро позната лица признала да имају исте здравствене проблеме.

Шерон Стоун

Било је то 2001. године, звезда филма „Ниске страсти” Шерон Стоун хитно превезена у болницу након што је доживела мождани удар који је створио велико мождано крварење које је трајало чак девет дана. Наредне две године Шерон Стоун је провела учећи све испочетка - како да хода, али и говори, што су заправо симптоми афазије.

- Кући сам се вратила муцајући, а наредне две године нисам знала да читам. Било је то понизно путовање - тада сам глумила у серији „Закон и ред” и било ми је тешко да читам и учим текст који сам морала да изговарам. Данас о томе могу да причам јер сам добро. Осећам се добро што могу да причам о томе и што ми се вратио мој пуни вокабулар – рекла је позната глумица.

Шерон Стоун је изјавила да је срећна што се опоравила, посебно јер су јој, након тако тешког можданог удара, давали мале шансе за потпуни опоравак. Цело то искуство и те како ју је променило.

- Постала сам емоционално интелигентнија. Одлучила сам да радим јако напорно како би отворила и друге делове свог ума и сада сам јача. Пуно сам директнија, што плаши људе, али то није мој проблем, рекла је Шерон Стоун.

Емилија Кларк

Недуго након што је завршила са снимањем прве сезоне „Игре престола”, 2011. године, глумица Емилија Кларк доживела је анеуризам који је опет проузроковао мождани удар и крварење. Због тога је морала бити подвргнута операцији мозга, а две недеље касније није више могла да се сети ни како се зове.

- Патила сам од поремећаја званог афазија, која је последица трауме на мозгу коју сам преживела. У својим најгорим тренуцима желела сам да ископчам апарате на које сам била прикопчана. Тражила сам од болничког особља да ме пусте да умрем. Мој посао, мој сан о томе како ће ми живот изгледати, за све је то био важан језик, али и комуникација. Без тога сам била изгубљена - изјавила је Емилија 2019. године.

Срећом по њу, афазија је била само привремена. „Сместили су ме на интензивну негу и након пар недеља афазија је нестала. Могла сам да говорим.”

Године 2013. Кларкова је отишла на другу операцију анеуризма и то у последњем моменту, пре него што је пукла. Иако је операција била трауматична и с компликацијама, глумица се добро опоравила.

Габи Гифордс

Док је била заступница у Представничком дому у Аризони, на Габи Гифордс је покушан атентат 2011. године, када је упуцана у главу. На срећу, преживела је, али њен пут до опоравка био је веома тежак. Након неколико операција и месеци проведених у болници, Гифордсова је на добром путу да буде у потпуности као некад, али и даље се бори с афазијом.

- Афазија је грозна. Речи су ту, у мом мозгу, али не могу да изађу из мене. Најгоре је што ја обожавам да причам - рекла је 2021. за ПБС News Hour.

Осим што иде на терапије где учи да говори, Габи Гифордс је открила да јој свирање француског рога, инструмента који је учила као 13-годишњакиња, помаже у опоравку. Управо због тога свира пет дана недељно, иако јој је, признаје, тешко да чита ноте.

Дик Кларк

Дугогодишњи телевизијски и радијски водитељ Дик Кларк, који је преминуо 2012. године, осам година пре смрти преживео је мождани удар након којег је остао парализован на једну страну, а имао је и проблема с говором, што је један од симптома афазије.

Те године морао је да одустане од вођења традиционалне новогодишње ноћи, а када се напокон вратио 2005. рекао је да још увек има проблема с говором.

- Прошле године сам имао мождани удар који ме оставио у лошем стању. Морао сам поново да учим да ходам и говорим. Била је то јако дуга и тешка борба. Мој говор још увек није савршен, али трудим се.

Ренди Тревис

Певач кантри музике Ренди Тревис у мају 2013. проживљавао је срчану инсуфицијенцију, што је на крају довело до великог можданог удара због којег није могао да прича.

- У мом случају мозак је функционисао и ја сам могао да разумем шта ми супруга говори, али нисам могао да одговорим никаквом реченицом. Када сам се вратио кући, једва сам могао да причам. Провео сам три месеца на терапији говора пре него што сам успео да кажем слово - А. Након неких годину и по могао сам да кажем „да”, „не” и „купатило”. Могао сам да кажем  и „волим те” и још неке фразе, али то је било то. Све то ме је јако фрустрирало, осећао сам се заробљен у сопственом телу - написао је у својим мемоарима објављеним 2019. године. На срећу, упорношћу је направио велики напредак до те мере да је успео да поново почне да пева и наступа.

Припремила: Н. Мирковић

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести