Глечери на Алпима губе највећу масу у претходних 60 година

ЦИРИХ: Глечери на Алпима су на добром путу да изгубе највећу масу откако се врше мерења од пре 60 година, показали су подаци у чији је увид имао Ројтерс.
a
Фото: pixabay.com

Гледајући колико је снега пало на зиму и колико се леда отопи на лето, научници могу да измере колико је глечер изгубио за годину дана.

Од прошлог лета, од када је пало релативно мало снега, Алпи су прошли кроз два јака топлотна таласа овог лета, укључујући и талас из јула, када је измерено близу 30 степени у швајцарском планинском селу Цермат.

Током овог топлотног таласа, висина на којој се вода смрзава је на рекорду од 5.184 метара, што је надморска висина већа од Монблана, у поређењу са нормалним летњим нивоима, када вода мрзне на 3000-3.500 метара.

Врло је очигледно да је ово екстремна сезона, рекао је глечеролог Андреас Линсбауер.

Већина глечера у свету се смањује због климатских промена, али су ледници на Алпима посебно рањиви јер су мањи и покрива их релативно мало леда.

Температура на Алпима се повећава за 0,3 степена на 10 година, што је дупло брже него глобални просек.

Уколико емисија штетних гасова настави да расте, очекује да се да ће алпски глечери изгубити више од 80 одсто њихове масе до 2100. године, а многи ће и нестати.

Лако можете да замислите да ће финални резултати након лета бити интензиван губитак глечера на италијанским Аплима, рекао је потпредседник италијанског глечерског комитета Марко Ђардино.

И глечери на Хималајима губе на маси, а када је сезона монсуна стигла у Кашмир, многи глечери су се драстично смањили, посебно када су у периоду између марта и маја забележене температуре изнад 48 степени, у северној Индији.

Топљење глечера је кобно по људе, јер је раније овог месеца, топљење ледника у Италији убило 11 људи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести