Највећа забринутост у Италији, највећи песимисти Британци

БЕОГРАД: У Србији је готово 60 одсто испитаника забринуто због корона вируса, док је највећа забринутост у Италији која бележи огроман број заражених и умрлих и где се 90 одсто испитаника мање или више боји заразе.
korona virus maska
Фото: Tanjug (AP Photo/Efrem Lukatsky)

То је показало међународно истраживање Ковид 19 које је организовала међународна асоцијација Галуп Интернешнл у периоду од 11. до 22. марта.

У Србији је у периоду истраживања, 48 одсто грађана сматрало да се влада добро носи са ситуацијом, док 42 одсто исказало супротно мишљење.

Готово 70 одсто грађана Србије је у периоду истраживања исказало спремност да се одрекну неких од својих права у циљу спречавања ширења заразе.

У Србији релативна већина испитаника, њих 56 одсто сматра да најгоре тек долази, 32 одсто сматра да ће ситуацији остати иста, док тек 12 одсто сматра да је најгоре прошло.

Истраживање је показало да су највећи песимисти становници Велике Британије будући да 82 одсто сматра да најгоре тек долази, а прате их Холанђани (77 одсто), Французи (70 одсто) и Аустријанци (68 одсто).

Немци и Швајцарци, као и грађани Авганистана, остају релативно хладнокрвни уз подједнаке проценте оних који јесу и оних који нису забринути.

Према истраживању, у Аустрији су најзадовољнији реакцијом државних власти где је 88 одсто мање или више сагласно са тврдњом да се њихова влада добро носи у ситуацији, а следе становници Индије (83 одсто), Палестине (80 одсто) и Холандије (79 одсто).

Истовремено, међутим, резулатати су показали да је готово сваки други испитаник у међународном истраживању сагласан с тврдњом да је претња преувеличана.

Тек девет одсто испитаника наводи да до сада није предузело ниједну меру заштите, а карантин је у периоду истраживања глобално предузело 14 одсто испитаника, а највише у Италији.

Истраживање је показало да људи широм света не знају шта да очекују у наредним недељама, а често се мисли да најгоре тек предстоји.

Нису, како се наводи, баш сигурни ни да ли је ширење корона вируса намерно изазвано и снажније је мишљење да није.

У студији је учествовало више од 28.000 људи у 30 земаља широм света, између осталих, САД, Русија, Индија, Италија, Република Кореја, Француска, Немачка, Швајцарска и многе друге, укључујућћи и Србију.

Истраживање се тренутно реализује у још десетак земаља, тако да ће накадно бити објављени и нови резултати.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести