У добрим вибрацијама поводом 21. јуна, светског дана музике и јоге

Двадесет и први јун је дан када се у целом свету слави чаролија коју нам доноси музика, али то је уједно и Међународни дан јоге. Није случајно да се Светски дан јоге слави управо на дан када се слави музика.
Danica Cvetkovic foto D. Cvetkovic
Фото: Даница Цветковић

Јогини би рекли да оно што музика чини за нашу душу и тело то и јога постиже на свој начин, јер када успемо да подесимо фреквенцију сопственог бића, улазимо у сазвучје са свемиром.

„Музика као универзални језик постала је део мог живота сасвим спонтано још од малих ногу. Љубав према харфи је била љубав на први поглед и она је од тог тренутка постала мој начин изражавања и део моје личности. На харфи свирам различите музичке жанрове, компонујем и често свирам у саставима с другим уметницима. Оно што ме највише испуњава јесте свирање импровизоване музике, јер је управо то начин на који претачем своје емоције у облик који може да допре до других људи“, рекла нам је у једном даху харфисткиња и дизајнерка звука Жељка Милошевић, која се поред концертне активности, школе харфе и педагошког рада у Музичкој школи „Петар Коњовић” у Сомбору, бави и јогом.

Научна истраживања широм света бележе моћан утицај музике на човекову психу и здравље. Слично се дешава и с истраживањима која потврђују благотворан утицај вежбања јоге на здравље.

„Јога ми помаже да постигнем што бољи баланс у читавом овом процесу. Многе студије су до сада несумњиво доказале да је музика, као вид терапије, вишеструко благодарна. Од давнина се памти да је управо у те сврхе најчешће коришћен звук харфе. Бавећи се послом дизајнера звука сусретала сам се и са експериментима који приказују колико су вибрације музике, односно фреквенција од којих је она сачињена, моћне. Слушање музике која се изводи уживо свакако има најмоћнији ефекат.“

Фото: Жељка Милошевић, фото: Студио Којић

Зато и није чудо да је у неком тренутку Жељка Милошевић спојила те две активности:

„С обзиром да харфа има ненаметљив, нежан и пријатан звук, она приличи атмосфери током јога часова. Тако сам дошла на идеју да спојим управо јогу са звуцима харфе. Као гост често свирам при разним јога центрима у Србији, а издвојила бих недавну сарадњу са инструкторком Јеленом Илић из Новог Сада. Захваљујући Јелени имала сам прилику да будем део прелепог јога излета на салашу „Волић” надомак Новог Сада. Тамо смо спојили јогу не само с музиком већ и с природом. Са звуцима гонга, које неки називају и звуцима универзума, придружила се и Аника Петровић. Присутни су били сведоци овог моћног дејства звука. Мене радује и инспирише да свирам вежбачима, они чине да се и ја осећам пријатно и испуњено.“

Новосадска инструкторка јоге Зорица Симић, такође практикује гонг на својим часовима јоге. Упитали смо је како се она спрема за Међународни дан јоге:

„Овај дан у „Сатја јога” центру већ традиционално обележавамо са 108 сурја намаскара (поздрава Сунцу). Ове године имамо и гонг медитацију након тога. Опуштање уз звуке гонга и тибетанских чинија у нашем јога центру је постала пракса на крају сваког часа. У комбинацији с јога нидром (тј. дубоком релаксацијом), звуци гонга нам помажу да продубимо опуштеност тела и ума, да осетимо фине, суптилне вибрације и кретање пране (енергије) кроз тело. Тада осећамо како наше тело упија и натапа се новим свежим животним енергијама и отвара нас ка вишим сферама постојања.“

Упитали смо Зорицу какве то добробити према њеним запажањима и искуству доноси овакав вид вежбања и одмарања:

Фото: Зорица Симић, фото: Б. Радивојков

„Вежбачи на тај начин постижу стање дубоке релаксације, опуштености, мождани таласи се успоравају, бришу се негативни записи које смо потиснули дубоко у себе. Подиже се животна енергија. Гонг купка, јер се ми просто купамо у звуцима гонга, и медитација се показала као одлична метода против стреса, депресије, умора, негативних емоција: љутње, страха, али и других стања које су последица дисбалансираних енергија у телу. Вежбачи обожавају јога нидру уз гонг и након часа одлазе релаксирани и ослобођени од стреса, с осмехом на лицу спремни за нове животне изазове“, истакла је Зорица Симић, инструкторка јоге.

Јога је један свеобухватан начин не само вежбања него и живљења. Има велике учитеље, има и доста различитих врста јоге. Не би то требало да вас збуни, јер јогини кажу да нема праве јоге и оне која то није. Јога је комплексна и зато има толико пуно путева - а циљ је јединство тела, срца и ума, тј. живот у хармонији. Једна од таквих путева у јоги је и кундалини јога. Упитали смо Београђанку Даницу Цветковић, прву учитељицу кундалини јоге у Србији да ли и у овој врсти јоге музика има своју улогу:

„Музика у кундалини јоги је саставни и веома важан део стандардног часа. Ми почињемо сваки час певањем мантре Онг Намо Гуру Дев Намо (ја се клањам Божанском учитељу унутар мене) и преко ње се конектујемо с вибрацијама духовних учитеља. Циљ кундалини јоге је буђење унутрашње енергије и добро одабрана музика нам помаже у томе. Али у кундалини јоги то није никада било која музика. Ми увек радимо с духовном музиком, односно музиком у којој се певају кундалини јога мантре. Наша музика не само да подиже расположење већ изазива и биохемијске промене, ствара хормоне среће.

Да би се разумело о чему Даница говори најбоље би било да пронађете на интернету певачицу анђеоског гласа Снатам Каур и да је чујете, јер музика је одличан инструмент за достизање унутрашње хармоније и чишћења свести.

„У древним учењима кундалини јоге је доказано да свака нота има конкретан утицај на енергетске вртлоге-чакре. Уз музику је лакше успоставити ритам покрета, дисања. У кундалини јоги понекад у склопу крије (положај или кретње које су праћене дисањем на одређени начин, али и певањем) имамо и део у коме играмо, протресемо цело тело и на тај начин распоредимо енергију. Обично то радимо после неке тешке крије. А кундалини јога је јако динамична и пуна изазова. Често остајемо у положајима по 11 минута, на интензивним тренинзима и дуже (22, 31 или чак 62 минута) и онда нам певање одређене мантре помаже да издржимо. Лепо је победити себе и свој ум који нам све време прича да ми то не можемо. Победа над собом је најслађа победа. Она нам доноси могућност контроле над мислима.“

Велики мудраци су рекли да ми не можемо забранити птицама да лете изнад наших глава, али можемо да не обраћамо пажњу на њих. Тако и с мислима.

„Када свирам гонг на мојим часовима онда гарантовано мисли одлазе, јер нас звуци гонга одводе у универзум. Ум се предаје, а душа ужива. За крај часа кундалини јоге опет певамо мантру Сат Нам (У мени је истина). И за крај бих вам дала једну препоруку. Пробајте да ноћу, док спавате, укључите да вам свирају неке лепе вама одабране мантре. Можете Снатам Каур например, она има пуно лепих медитативних песама. Целе ноћи. Ваша свест спава ноћу, подсвест се буди, а мантре чисте подсвест. Уживајте. Сат Нам“, препоручила нам је Даница Цветковић, инструкторка кундалини јоге.

Марина Јабланов Стојановић

mikica
17.06.2017 • 22:54
Super je!
EUR/RSD 117.5845
Најновије вести