Више од 200.000 тона пластике годишње доспе у Медитеран

МАЛАГА: Сваке године у Медитеран доспе око 229.000 тона пластике, што је једнако количини од више од 500 бродских контејнера сваки дан, објављено је у најновијој студији шпанске Међународне уније за конзервацију природе (ИУЦН).
m
Фото: pixabay.com

Наводи се да уколико се нешто под хитно не предузме, до 2040. године та ће се количина пластике удвостручити.

Студија је направљена комбиновањем података из различитих истраживања и коришћењем методологије отиска морског пластичног материјала и у њој је утврђено да пластика доспева у Медитеран из 33 земље.

Када једном доспе у море, пластика се углавном таложи у седиментима у облику микропластике, а у извештају се процењује да се у Средоземном мору накупило више од милион тона пластике.

Директорка поморског и поларног програма ИУЦН Мина Епс изјавила је да пластика може да нанесе дугорочну штету копненим и морским екосистемима и биодиверзитету.

Како је рекла, морске животиње могу да се заплету или прогутају пластични отпад и на крају да угину од исцрпљености и глади.

"Поред тога, пластични отпад у околину ослобађа хемијске супстанце као што су омекшивачи или успоривачи ватре, што може да буде штетно како за екосистеме, тако и за здравље људи, посебно у полузатвореном мору попут Медитерана", рекла је она.

Према извештају, највише пластике у Медитеран избацују Египат (око 74.000 тона годишње), Италија (34.000 тона) и Турска (24.000), углавном углавном због великих количина лошег управљања отпадом и велике приморске популације.

Рачунајући количине отпада по становнику, највише пластике избаце Црна Гора (8 килограма годишње), Албанија, Босна и Херцеговина...

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести