ДР АНА ЖИКИЋ О АУРИКУЛОАКУПУНКТУРИ: Какве приче крије ушна шкољка

– Од првог тренутка када сам о аурикулоакупунктури односно о дијагностици и третману на ушној шкољци, дознала у Кини, била сам одушевљена.
w
Фото: pixabay.com

Наизглед тако једноставно, а толико садржајно. Зато не пропуштам да погледам ухо пацијента, јер је свака ушна шкољка нова прича, а на разноликостима се увек научи нешто ново – открила је кроз осмех др Ана Жикић, лекарка традиционалне кинеске медицине, која је после завршених студија медицине у Београду, уписала и завршила специјалистичке студије физикалне медицине и рехабилитације. Потом се ова млада и енергична жена отиснула у далеку Кину, у Пекинг, да заврши и студије традиционалне кинеске медицине. Сада своје вештине и велико знање дели колегама на разним курсевима и едукацијама и примењује у раду с пацијентима код нас, на Далеком истоку, али и широм света…

Зашто је тако посебна ушна шкољка?

– Ушна шкољка је један од мини-холограма нашег тела: чворићи, црвенило, перутања, изражени капилари... као и њихова позиција пуно тога кажу о унутрашњем стању нашег тела. То су приметили још древни Кинези, тако да је ова врста дијагностике споменута у најстаријој књизи кинеске медицине Хуанг Ди Неи Јинг. Касније, овај приступ (третирање ушне шкољке код одређених стања) се спомиње како у Египту, тако и међу грчким и римским лекарима. Највећи допринос развоју аурикулодијагностике су дали Французи (посебно др Пол Ножије из Лиона), да би данас постојало и више од 100 дефинисаних тачака и аурикулорегија.

Да ли заиста према кинеској традиционалној медицини делови ушне шкољке одговарају појединим унутрашњиим органима?

– Баш тако, ја сам најраније препознала сличност antiheliх-а (набор на ушној шкољки) с кичменим стубом, а регије scapha (једна од бразди на шкољки уха) с руком. Позната је и слика где и сама ушна шкољка изгледом осликава положај фетуса у мајчиној утроби. Некада је прича коју наше тело исприча на ушној шкољки очигледна, а некада је потребно повезати са осталим симптомима. Најупечатљивије су ми хиперемије (црвенило) у подручју желуца – а пацијент се жали на гастритис, тамније пигментације у подручју плућа код пацијената који имају честе респираторне инфекције… Истакла бих да у скоро 80 одсто случајева промена на ушној шкољки прати клиничку слику. С радошћу примећујем како после третмана долази до побољшања клиничке слике, тако се и слика на ушној шкољки мења и побољшава.

Шта вам је потребно за дијагностику?

– За дијагностику је потребно познавати основне принципе, а некада, ако пацијент није поред нас, добра слика ушне шкољке може послужити. Зато је и ово један од алата телемедицине данас. Ушну шкољку карактерише присуство великог броја крвних и нервних судова. Када након дијагностике делујемо терапијски, врло брзо можемо постићи жељени ефекат. Уколико је неки део третиране регије на ушној шкољки болан, он може сведочити о постојању стагнације у коресподентним деловима тела.

Како се третира одабрана регија на уху и да ли је то болно?

– Најчешћа је примена иглица које су краће и тање од иглица које се користе за тело, али исто тако могу се користити ласер, магнетићи, семенке пелина... Што се тиче бола одговор је – и да и не. Наиме, одређене регије могу показати повећану осетљивост и то значи у дијагностици. Нормално је ако је стимулисана регија црвенија и топлија – ово сведочи о повећаном метаболизам стимулисане регије и повећаног дотока кисеоника у ткиво.

Споменули сте магнете. Да ли их ви користите у раду с пацијентима?

– Брзе и задовољавајуће резултате у пракси даје магнето-аурикулоакупунктура, зато је лично доста користим у свом раду. Познато је дејство магнета на људско тело, да они утичу на промену распореда молекула и атома у ткивима, што за последицу има успостављање неометаног тока крви и лимфе. Започињање регенеративних процеса на болесном ткиву води оздрављењу.

Колико дуго магнетићи стоје на ушној шкољки и које су предности ове терапије?

– У зависности од дијагностике зависи и број дана и број поновљених сесија. Али обично су залепљени на уху до пар дана. Након утврђене дијагностике, поступак је прилично брз и неинвазиван, погодан је за извођење у ординацији, али и у случајевима прве помоћи (у мојој торби увек се нађе по пар магнетића). Сама магнето-аурикулотерапија може појачати и деловати удружено с већином других терапија. Не омета радну способност пацијента.

Које су тачке најпознатије у аурикулоакупунктури?

– Чини ми се да многи то знају, или бар женска популација. То су свакако тачке које се користе у третманима губљења телесне тежине као и у третманима одвикавања од пушења или алкохола... И увек следе питања где су, а налазе се на делу уха који се зове трагус (означено стрелицом на слици.)

У кинеској медицини доста се пажње полаже на превенцију. Како то изгледа када су у питању уши?

– Можда звучи и помало смешно, али само-стимулација ушију је једна од најједноставнијих, а највише саветованих техника за самопомоћ и превенцију обољења у кинеској медицини. У шали ми је један кинески доктор рекао „Можда неко не зна како да води бригу о себи, али свако зна да истрља уши!”. Ово је један од покрета који се ради на почетку припремних вежби медицинског ћи гонга. Можете свакако једном дневно, за нијансу јачим покретима истрљати своју ушну шкољку (обратити пажњу на унутрашњи и спољашњи део) одозго ка доле, и обично завршавамо благим повлачењем ушних ресица ка доле. Некада су парови у Кини, исказујућу бригу једно за друго, једно другом масирали уши.

Уши и страх

Ушна шкољка је део слушног апарата. По систему „пет елемената” уво, као целина, (мада постоји класификација и посебних делова уха) припада бубрезима као органу, а води као елементу. Овај орган је повезан са емоцијом страха.Тако да некад, симболично говорећи, заиста се може десити да „не чујемо“ ствари које нас плаше, а са друге стране стабилност слушног апарата делује повратно и на бубреге – јачају нас да се суочимо и превазиђемо страхове – открила нам је др Ана Жикић, лекарка традиционалне кинеске медицине.

Најбоља је превентива

Докторка Ана Жикић ради на два континента и у правом смислу је светски путник, јер се често нађе широм ове наше планете. Упитали смо је да ли је пандемија коронавируса приземљила и на који начин се она штити од ове болести:

– Моја свакодневна пракса се није променила, можда је само постала временски дужа сходно околностима. Да бисмо бринули о другима, морамо водити и рачуна о себи. Медицински ћи гонг је за мене био „љубав на први поглед”. Поклањам пажњу раним буђењима и јутрањим праксама – то има велики бенефит и на физичко, енергетско и ментално тело. Акупресура и третман вентузама су ми омиљени третмани самонеге тела. У мојој исхрани су намирнице које по својим квалитетима прате смене годишњих доба. Од кинеских биљки које су познате по јачању имунитета по потреби узимам реиши (црвена печурка, Генодерма Лудицум ), сладић, корен рен схена ... Наравно, и чувени ђумбир је присутан у исхрани. Мислим да употреба есенцијалних уља (оних која се утрљавају, удишу и пију), јако може допринети стабилности и здрављу тела.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести