Кошмари као „ноћна терапија“

Нова истраживања показују да чак и када су нам снови застрашујући или узнемирујући, то може деловати попут „ноћне терапије“, јер припремају наш мозак да се боље носи са страхом, преноси Спутњик.
n
Фото: pixabay.com

Мапирањем активности људског мозга током спавања добијају се резултати који иду у прилог идеји да нас поновни лоши догађаји док сањамо припремају за реалне догађаје. Истраживачи су открили да су се они који су имали много лоших снова такође лакше ослобађали од страха у будном стању, пише портал Сајенс алерт.

„Први пут смо пронашли неуронске везе за страх када сањамо и приметили смо да се у мозгу активирају сличне регије када доживљавамо страх и у стању спавања и у будном стању“, каже научник Лампрос Перогамврос са Женевског универзитета.

Људски сан је још увек мистерија, али свако ко се пробуди обливен знојем, зна из личног искуства да су расположење и сан уско повезани. Слично као кад смо будни, ми доживљавамо емоције у сну , а то може утицати на то како се осећамо кад се пробудимо.

Данас се несумњиво мисли да РЕМ фаза сна некако стабилизује наше негативне емоције и сећања, али да ли ће та емоција ући у наше снове, друга је ствар.

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести