"МА КАКВА ТОПЛА ВОДА И ЛИМУН" Чувени др Воја Перишић сабајле има другу рутину! Открио шта узима наташте па поменуо и лепу попадију

Угледни српски гастроентеролог открио зашто смо у заблуди када је топла вода са лимуном у питању и саветује три ствари за почетак дана - мед, ракију и турску кафу
б
Фото: Youtube printscreen/ Prva/ pixabay.com

Топла вода са лимуном је напитак који изазива бројне дилеме. Истина је да је многи стручњаци препоручују да се пије ујутру на празан стомак, док има и оних који тврде да не постоје позитивни ефекти на здравље, нарочито јер није важно да ли је вода хладна или топла.

Зато је постављено питање проф. др Војиславу Перишићу шта је истина и како топла вода с лимуном стварно делује на организам.

Он је за Мондо разбио заблуду многих и открио зашто су се у његовом селу свако јутро узимале три ствари - кашичица меда, чашица ракије и турска кафа. Према његовим речима, топла вода са лимуном нам заправо само прија.

"Топла вода са лимуном може само да рашири желудац и привремено умањи осећај глади. Ја сам био велики штребер, припремао сам испит од прве до задње стране. Лимун је слаба лимунска киселина, а слабе киселине сузбијају дисоцијацију јаких киселина. Кад ставите лимунов сок у чашу воде, лимунска киселина као слаба киселина сузбија лучење јаке киселине у желуцу, хлороводоничне киселине. Нама је зато пријатније кад је попијемо", открио је др Воја.

"У мом селу овако се почињао доручак - кафена кашика меда, чашица ракије и туска кафа. Знате зашто? Мед да појача мождане активности и да ујутру будемо бистрији, кафа да будемо паметнији, а ракија да будемо расположенији. Мој деда је то стално узимао", рекао је др Перишић.

Фото: Youtube printscreen/ Prva/ pixabay.com

"Својевремено сам се бавио медом. Пре него што вам објасним зашто је добар, морам да направим дигресију. За време Јосипа Броза Тита, ја сам био председник једне комисије која је контролисала рад болница у Србији. Једна од њих била је Чачак болница. Тамо је био чувени хирург, доктор Оцоковић. Кажу да му није равног било. Рекао ми је да дођем да видим нешто. Лежала је једна попадија, као кућа лепа жена, са отвореном раном. Сестра је развијала завоје, а он ми је рекао да погледам рану која је у раној фази зарастања. Питао сам како, а он ми је рекао да мед има антиинфективно и антиупално дејство", рекао је др Воја и објаснио зашто је мед добар за здравље:

"Сваки мед, прави мед је стерилан. У њему никада нема ниједне штетне бактерије. Мед је као мелем на рану, веома је користан за упални процес. Треба га користити, али не треба претеривати. Од меда се прави један преперат који се зове перга. У перги се налази 35 хемијских једињења који имају снажан утицај на нервни систем и побољшавају функције нервног ситема", рекао је др Воја и открио одличну замену за мед за оне који не смеју да га једу.

"У том смислу, мед побољшава наше когнитивне функције. Треба га узимати. Не ваља много, јер панкреас не може да савлада велику количину, али три пута дневно по кашичица меда је сасвим довољно. Ја га не узимам јер имам дијабетес, али, постоји али. Киселе јабуке, кожаре, су одличне. Многи се смеју, али велика је корист од њих. Органска киселина која се апсорбује, не оптерећује панкреас, а утиче на све. Ја поједем три јабуке дневно и не скаче шећер. Кад поједем друге, шећер скаче на 20", открио је проф. др Војислав Перишић.

Курир.рс/ Мондо/ Дневник

Фото: Pixabay.com

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести