overcast clouds
21°C
03.09.2025.
Нови Сад
eur
117.1689
usd
100.1872
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И кости јој се „радују“

МОРСКА „АПОТЕКА“ Ова риба кошта мање од 500 динара, а ЗА МОЗАК И СРЦЕ ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА Лекари је „преписују“ свима

02.09.2025. 21:26 21:31
Пише:
Извор:
Крстарица, Објектив, Здравље
риба
Фото: pexels.com

Без обзира на то да ли више волите речну или морску рибу или неке друге морске плодове, сваку врсту одликује богатство хранљивих састојака, пре свега витамина, минерала и аминокиселина.

Највише се траже и пазаре шарани и пастрмка. Међутим, још једна риба се може наћи у већим трговинским ланцима и то јефтиније, а притом садржи више протеина, а мање калорија.

У питању је морска риба ослић.

Ослић има малу енергетску вредност па се убраја у дијететске намирнице. Сто грама ослића садржи 80 посто воде, 0,85 г масти и 17,2 г беланчевина. Богат је витаминима Б1 и Б2, калијумом, калцијумом и фосфором. Позитивно утиче на кости и рад мозга.

Ослић је најраспрострањенија риба Јадрана која нарасте до један метар и тежи до 15 килограма. Живи најчешће у већим морским дубинама на муљевитом и песковитом дну. Врло је прождрљива и храни се свим рибама и раковима. Има посебно меко, немасно и укусно бело месо. Најчешће се пржи на уљу или пече на роштиљу. Користи се и за припрему бродета или супа, а врло је укусан и сушен.

Они који имају проблема са холестеролом, ослић садржи свега 0.3 грама масти и богат је омега-3 масним киселинама које повољно делују на срце, пише Крстарица.

 

Извор:
Крстарица, Објектив, Здравље
Пише:
Пошаљите коментар
ОВИ САСТОЈЦИ У ХРАНИ ВОДЕ ПРАВО КА ПРЕВРЕМЕНОЈ СМРТИ Пет адитива која уништавају здравље
храна

ОВИ САСТОЈЦИ У ХРАНИ ВОДЕ ПРАВО КА ПРЕВРЕМЕНОЈ СМРТИ Пет адитива која уништавају здравље

02.09.2025. 16:27 16:43