Ових 5 воћки делују боље него што мислите!
НИЈЕ ЛЕК, АЛИ СНИЖАВА ПРИТИСАК! Ово воће садржи калијум који вам може спасити срце ЛЕКАРИ откривају шта треба ЈЕСТИ сваког дана!
Ниједна намирница не може, сама по себи, да контролише крвни притисак, али храна богата калијумом, нарочито воће, може да направи битну разлику.
Калијум је есенцијални минерал неопходан за све функције тела. Међу бројним важним функцијама овог минерала, посебно се истиче то да калијум природно помаже у снижавању крвног притиска.
Висок крвни притисак (хипертензија) је један од најважнијих фактора ризика за срчана обољења и мождани удар. Терапија је главна опција за лечење високог крвног притиска, али вежбање као и исхрана имају снажну улогу у његовом управљању.
Калијум се природно налази у разним намирницама и оне углавном укључују воће и поврће. А, у наставку су пет воћки богатих калијумом које могу помоћи у снижавању крвног притиска.
1. Банане
Калијум: 452 милиграма по средњој банани
Банане су препознате као један од најбољих извора калијума – и то са добрим разлогом. За здраве одрасле особе, Светска здравствена организација (СЗО) предлаже дневни унос од 3.500 до 4.700 милиграма (мг) калијума. А, само једна банана средње величине пружа чак 10 одсто препорученог дневног уноса калијума.
Висок садржај калијума у бананама може помоћи у снижавању и систолног (горњег) и дијастолног (доњег) крвног притиска за неколико поена. Иако ефекат може бити скроман, чак и мала смањења крвног притиска могу да смање дугорочни ризик од срчаних обољења и можданог удара.
Поред калијума, банане такође пружају нешто више од 3 грама дијететских влакана. Влакна из воћа попут банана повезана су са мањим ризиком од срчаних и метаболичких болести, због њихових позитивних ефеката на крвни притисак, ниво холестерола и опште метаболичко здравље.
Савет је да банане генерално буду укључене у исхрану, у било које доба дана. Ипак, када је право време да се једу банане зависи од личних преференција али и здравствених циљева. Постоји општи консензус да конзумирање једне до две банане дневно безбедно и пожељно за већину људи.
2. Нар
Калијум:
• 333 милиграма у половини нара
• 267 милиграма на пола шоље сока од нара
Нар — и сок од нара — богати су калијумом и пуни биљних једињења корисних за срце.
Истраживања показују да редовно конзумирање нара или испијање сока од нара може помоћи у снижавању и систолног и дијастолног крвног притиска. Најјачи ефекти се примећују код људи који почињу са вишим очитавањима. У просеку, студије показују пад од 5 до 8 поена систолног притиска и 2 до 3 поена дијастолног притиска – што је значајно за побољшање здравље срца.
Поред тога, нар долази са још неколико предности. Један нар има више од 11 грама влакана. Такође је богат полифенолима, природним антиоксидансима који могу помоћи у опуштању крвних судова и инхибирању ензима повезаног са порастом крвног притиска.
3. Киви
Калијум: 562 милиграма по порцији (два кивија)
Киви има мало калорија, а веома је хранљив. Студије показују да конзумирање два кивија дневно током неколико недеља може да снизи систолни и дијастолни крвни притисак. Ефекат није драстичан, али студије показују да киви у исхрани дугорочно побољшава здравље срца.
Киви је богат калијумом, али садржи и друга корисна једињења попут полифенола. Осим тога, киви обилује витамином Ц и има моћна антиоксидативна својства. Једна порција кивија има више витамина Ц него поморанџа, чак 112 милиграма. Полифеноли и витамин Ц могу помоћи у подржавању здравог протока крви и смањењу упале у крвним судовима.
4. Авокадо
Калијум: 182 милиграма у четвртини шоље авокада.
Авокадо може да игра улогу у одржавању здравог крвног притиска током времена. Нека истраживања сугеришу да људи који редовно једу авокадо имају нижи крвни притисак, мада је ефекат постепен, а не тренутан. Ово може бити посебно корисно за дугорочно здравље срца и смањење ризика од хипертензије.
Авокадо је богат витаминима и минералима, укључујући витамине К, Е, Ц, Б6, фолат, као и минерале попут калијума. Једна средња воћка садржи око 975 милиграма калијума, што је више него што се налази у банани.
Авокадо је богат здравим мононезасићеним мастима, посебно олеинском киселином, која је позната по својим антиинфламаторним својствима и позитивном утицају на срчано здравље. Такође, има 4 грама влакана и 8 грама масти корисних за срце у четвртини шоље авокада. Ови хранљиви састојци и калијум подржавају кардиоваскуларно здравље и могу да допринесу бољој контроли крвног притиска уз доследан унос.
5. Поморанџе
Калијум:
• 324 милиграма по поморанџи
• 248 милиграма у половини чаше сока од поморанџе
Поморанџе и друго цитрусно воће су добар извор калијума и такође могу помоћи у снижавању крвног притиска. Истраживања показују да људи који редовно једу цитрусно воће имају тенденцију да имају систолни крвни притисак 3 до 4 поена нижи од оних који га не једу.
Чаша (240 милилитра) свеже цеђеног сока од поморанџе просечно садржи 496 милиграма калијума (11 одсто пожељног дневног уноса).
Сок од поморанџе је такође повезан са смањењем крвног притиска, делимично захваљујући биљном једињењу које се зове хесперидин. Хесперидин може помоћи у побољшању функције крвних судова и смањењу упале, а што се више конзумира, ефекат је јачи, пише "Верy wелл хеалтх".
Како калијум регулише крвни притисак?
Калијум, дакле, има кључну улогу у регулисању крвног притиска, а његове главне предности у том погледу укључују:
• Равнотежа натријума: Функције натријума и калијума у телу су уско повезане, али имају супротне ефекте у телу. Висок ниво натријума може да повиси крвни притисак, док калијум доприноси његовом излучивању путем урина, те се на тај начин одржава здрава равнотежа.
• Опуштање крвних судова: Калијум подстиче опуштање зидова крвних судова, што побољшава проток крви и смањује крвни притисак.
• Побољшана кардиоваскуларна функција: Калијум је кључан за правилно функционисање срца и мишића, јер помаже у одржавању стабилног срчаног ритма и смањује ризик од компликација повезаних са високим крвним притиском.
Телу је потребно много више калијума него натријума сваког дана. Ако се не уноси довољно калијума — посебно ако се конзумира и пуно соли — тело може да задржи више натријума, што на крају повећава крвни притисак.
Калијум подржава крвни притисак тако што помаже бубрезима да се реше вишка натријума. Ово помаже у смањењу количине течности коју тело задржава, што може да смањи притисак на крвне судове. Студије су потврдиле да мањи унос натријума а већи унос калијума ефикасно снижава крвни притисак код особа са хипертензијом и уједно смањује ризик од можданог удара.
Унос калијума из хране је пожељнији од суплемената, осим ако лекар не препоручи другачије, посебно код пацијената који имају болест бубрега или друга здравствена стања која утичу на равнотежу калијума.