ОБРОК КОЈИ МОЖЕ БИТИ ФАТАЛАН Након поста и одрицања претешка масна храна ЈЕ УДАР НА СРЦЕ
Нови празник и славље почињу (па велика слава одмах после њега) и мирис роштиља полако креће да се шири са свих страна.
„Али то је само један оброк“, казаће многи на евентуална здравствена упозорења. А шта ако је само један довољан да изазове лоше ефекте у нашем организму? Наиме, студије су показале да чак и само један оброк са високим садржајем масти изазива нежељене последице. А то отприлике изгледа овако - као да укључимо замишљени прекидач који у кратком року и наше крвне судове и срце и метаболизам доведе у стање стреса.
Није нам жеља да вам кваримо празнично расположење, али је можда ипак боље да пре него што се упустите у још једну прославу са брдом меса и других намирница богатих мастима, баците заједно са нама поглед на то шта се тачно дешава „испод хаубе“ нашег организма након што испразнимо тањир натоварен масном храном.
Реакција организма на масан оброк
У року од свега пар сати од конзумације оброка богатог засићеним мастима – кобасице, ћевапи или масне шницле са роштиља + додаци у виду салата натоварених сиром и мајонезом – наше тело почиње да реагује. Прво, зидови крвних судова се укруте, губећи део своје природне еластичности. Ово отежава нормалан проток крви, отежавајући на тај начин и рад срца. У исто време, маркери инфламације, односно упалних процеса почињу да расту. Наш имуни систем третира прилив засићених масти као претњу, па ослобађа про-упалне хемикалије које се могу задржати у крвотоку сатима, али и данима након оброка.
У међувремену, скачу нам и триглицериди у крви, чинећи нашу крв привремено гушћом и лепљивијом. Ово такође успорава циркулацију крви и повећава ризик од формирања угрушака. Чак и нормално функционисање нашег ендотелијума (унутрашњег зида крвних судова) постаје отежано. То значи да наши крвни судови нису у стању адекаватно да реагују на промене притиска, што може бити нарочито опасно за људе који већ пате од проблема са срцем, а да тога можда још нису ни свесни.
Шта кажу научне студије?
Један позната студија, објављена 2012. у публикацији ACC-a (Америцан College оф Cardiology), показала је да само један оброк са пуно масти може да смањи чак и противуплана својства ХДЛ-а, односно „доброг“ холестерола, за који се сматра да донекле штити зидове артерија од атеросклерозе. Наиме, истраживачи су открили да у присуству засићених масти ХДЛ мења свој профил и од противупалног прелази у проупално дејство.
Још једна позната студија из 2015. (објављена у публикацији Atherosclerosis) истражила је ефекте оброка у зависности од количине масти у њему, али и врсте масти (засићене, мононезасићене и полинезасићене). Показали су пораст нивоа триглицерида у крви након оброка са високим садржајем масти, али је највећи пораст био од – засићених масти.
И као да сви ови наведени лоши ефекти нису већ јако лоши, има још лоших вести. Наиме, оброк богат засићеним мастима лоше се одражава и на осетљивост наших ћелија на инсулин, што може узроковати да ниво шећера у крви остане повишен дуже него што би то обично био случај (са мање масним оброцима). Ово нажалост оне који су можда већ на ивици инсулинске резистенције, може метаболички погурати у том лошем правцу.
Код осетљивих особа оброк препун засићених масти може изазвати и ангину, односно бол у грудима. То указује на недовољан прилив крви у срце. Зато нажалост за оне људе који имају узнапредовалу болест срца само један масан оброк може бити фаталан. Управо ово се сматра узроком који стоји иза тзв. „празничног ефекта“, појаве познате међу лекарима – да се број људи са срчаним ударом повећава током сезоне празника. Није нарочито изненађујуће, јер људи тада конзумирају више масне хране и излажу се већим узбуђењима и стресу.
Имамо и добре вести…
Дакле, резиме би био следећи – од само једног преобилног оброка пуног засићених масти нећете се само прејести – он ће изазвати стрес у вашем кардиоваскуларном систему, пореметити вам нормалан метаболизам и погурати у правцу упалних процеса који неумољиво кроз време доводе до појаве хроничних болести.
А сада добре вести… Не морамо да се поздравимо са дивном и укусном храном да би сачували своје здравље. Замените проблематичне намирнице препуне засићених масти са здравијим биљним намирницама и креирајте укусну празничну прославу, али без лоших ефеката. Како? Замените масније врсте меса грилованим поврћем са роштиља (уз неки фини ароматични дресинг), ражњићима од маринираног тофуа или веге бургерима са додатком печурки (за онај неодољиви „меснати“ умами шмек). Све ове опције доносе обиље укуса, а без штетних засићених масти које нам урнишу артерије.
Замените салате на бази мајонеза, сира и јаја онима богатијим поврћем и са мање масти, али којима нипошто не мањка укуса – мексичка салата од пасуља, кукуруза и паприка, гриловане тиквице са лимуном и зачинским биљем, освежавајућа табулех салата од булгура са леблебијама, парадајзом и брдом свежег першуна, итд…
И не брините, добићете и задовољне и пуне стомаке, али без оног непријатног осећаја тежине у желуцу и поспаности након оброка. Таман да можете након јела пуни енергије да се придужите некој игри или спортској активности у природи.