СПАС ЗА ЗДРАВЉЕ ИЛИ ОКИДАЧ ЗА ТЕГОБЕ Тамна страна лука коју многи игноришу
Поред тога што уме да буде незгодан јер ствара непријатан задах, црни лук изазива и друге проблеме када се конзумира.
Лук је једна од најздравијих намирница која постоји више од 7.000 година. У себи садржи високе вредности витамина Ц и Б, фолну киселину, гвожђе и влакна, што значи да задовољава потребе за овим витаминима и минералима.
Међутим, иако је добар за здравље и често га неки готово свакодневно имају на трпези као додатак јелу, многи га баш и не воле. Наиме, поред тога што уме да буде незгодан јер ствара непријатан задах, црни лук изазива и друге мање проблеме када се конзумира, па ево свих предности и недостатака те врсте поврћа.
Изазива гасове
Лук садржи фруктозу, такорећи прости шећер, ког има у воћу и поврћу. Када бактерије разрађују фруктозу у нашем пробавном тракту то изазива гасове. Фруктоза доспева у црева спорије од глукозе, па тако улази у крвоток и њена апсорбција је ограничена. С’ обзиром на то да долази до јетре, претвара се или у глукозу или у масно ткиво, које се затим складишти око виталних органа.
Може изазвати горушицу
Горушица или рефлукс желудачне киселине може настати због конзумирања лука. Ако се опусти доњи део једњака, тзв. сфинктер, који га одваја од желуца, тај орган неће одрадити своју праву улогу. Као последица тога долази до увлачења желудачне киселине и појаве осећаја пецкања. Поред тога, може доћи до неугодног подригивања изазваног ферментисаним влакнима који се налазе у луку.
Здравије срце
Лук је богат антиоксидансима од којих треба посебно истаћи црвени лук, који садржи и антисоцијанине. Они су одлични пребиотици и спречавају, према истраживањима, гојазност, висок холестерол и преддијабетичко стање. Домаћицама је зато омиљени зачински додатак и сви истичу његов другачији и посебан укус.
Многи се у последње време одлучују баш за црвени лук у односу на класичан. Једна студија која је рађена 2013. године на 93.600 жена, показала је да су оне које су јеле црвени лук имале 32 одсто мање шансе да ће добити срчани удар од оних које су га јеле мало или нису скоро уопште.
Бољи рад црева
Пробиотици чине чуда за пробавни тракт, али треба знати да ефекат није исти без пробиотика. Пробиотици садрже дијетална влакна и има их у воћу и поврћу, па самим тим и у луку. Они својим кретањем у доњем пробавном систему омогућавају раст здравих цревних бактерија, па тако и боље и брже варење.